Sveta Kata

FOTO Medvjedi u Kuterevu dobili zadnji ovogodišnji ručak. Jeli su obilno, pogledajte

Marin Smolčić

Njih 11 dobilo je danas vrlo obilan obrok i do proljeća će s jelom malo pričekatiGuste magle, inje i smrzavice ovih su dana ovladale sve više predjele Like. U Utočištu za medvjede u Kuterevu se na blagdan Svete Kate već tradicionalno servira zadnji ovogodišnji obrok za već pomalo pospane štićenike.


Njih 11 dobilo je danas vrlo obilan obrok i do proljeća će s jelom malo pričekati. Medvjedi su već dobro opremljeni zaštitnim slojem masti i prekriveni zimskim krznom jer su inače redovno odlično hranjeni i zbrinuti.


Foto Marin Smolčić
 


Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka danas je sa skupinom volontera podijelio taj zadnji ovogodišnji medvjeđi obrok.


 


– Unatoč povećanoj hladnoći naši medvjedi imaju izvrstan apetit. Danas smo im dali vrlo obilan obrok od zrnja svježeg, ovogodišnjeg kukuruza, sjemenki suncokreta, mnoštva jabuka i kruha.


Iz Zagreba smo dobili čak četiri tone kruha, ali smo ga malo sušili jer u svježem stanju kvasac smeta medvjedima, kvari im probavu. Već prosušeni kruh medvjedi su danas rado kušali.Trenutno u Kuterevu boravi devet volontera iz Francuske, Kolumbije, Turske i naša Josipa iz Senja.


Kod nas ima 7-8 cm snijega, ponegdje i malo više. Medvjeđi “biološki sat“ im već sugerira da je došlo vrijeme hibernacije, naglašava nam Pavenka.


Kuterevci znaju reći kako u tom dijelu Like imaju četiri klimatska pojasa. Najblaži je Gacka dolina. Slijedi malo više Kuterevo, zatim Krasno i njegovo polje. Najviši predjeli su na Velebitu gdje se snijeg ponekad zadrži do konca svibnja.Medvjedi ovih dana rado gaze po snijegu, samo se oni stariji mudro drže toplih brloga gdje su već ranije navukli nešto sijena i slame. Što se njih tiče, prava lička zima može početi!