Alarmantne brojke

U Senju dramatičan pad broja učenika

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Dok su lani bila 53 prvašića, ove godine ih je samo 31 - u matičnoj školi 23, u Sv. Jurju i Krasnu po četvero, dok ih u Vratniku ove godine nema. Prvi razred Srednje škole upisalo je pak samo 27 učenikaI senjski osnovnoškolci su se vratili u školske klupe, a početak školske godine svakako je bio velik i poseban dan za prvašiće i teško je reći tko je bio uzbuđeniji, mali đaci prvaci ili njihovi roditelji, braća, djedovi i bake… koji su ih došli podržati na njihov prvi školski dan.


U dvorištu senjske osnovne škole dobrodošlicu prvašićima su pjesmom i recitacijom poželjeli stariji učenici te zaposlenici škole. Uz to, imali su prilike čuti i priču o zecu i kornjači koju im je ispričala prof. Ileana Tomljanović i koja nosi poruku o dosljednosti, prijateljstvu, suradnji i zajedništvu, a riječi dobrodošlice uputila je i ravnateljica prof. Rosanda Bilović.


– Svi s radošću čekamo vas, učenike prvake. Školu smo uredili izvana, ljepša je nego ikad prije, ali od danas svi zajedno moramo raditi da bude lijepa i iznutra. Kako ćemo je urediti?
Ne s majstorima ili bojenjem, nego tako što ćete vi, đaci prvaci, paziti jedni na druge, tako što ćete slušati učitelje i roditelje, svaki se dan zalagati na nastavi, biti pažljivi jedni prema drugima…


Ali ne možete je samo vi učiniti lijepom. Mi svi ovdje isto moramo biti puni razumijevanja, tolerancije, povjerenja, i ako budemo tako živjeli i radili, onda će naša škola biti lijepa i ugodna i iznutra, poručila je ravnateljica Bilović.


Nažalost, broj prvašića na području grada Senja ove je godine znatno manji nego lani. U matičnoj i područnim školama lani su bila 53, a ove godine ih je samo 31. U matičnu školu u Senju krenula su 23 prvašića, u područnim školama u Svetom Jurju i Krasnu po četvero, dok ih u Vratniku ove godine nema.


Uzmemo li u obzir i broj upisanih učenika u senjsku srednju školu, može se zaključiti da je demografsko stanje na senjskom području više nego alarmantno.


Naime, SŠ Pavla Rittera Vitezovića upisala je u prvi razred samo 27 učenika. Njih osam pohađa opću gimnaziju, šest se školuje za turističko-hotelijerskog komercijalista, a najveći interes iskazan je za usmjerenje tehničara na računalstvu u koje je upisano 13 učenika, kaže nam ravnateljica senjske srednje škole Danijela Vukelić.