Zgodna ideja

U dvorištu škole u Lipovlju zaživio mini Zoo za – puževe

Marin SmolčićOTOČAC – Područnu školu u Lipovlju kod Otočca pohađa petero učenika. U tzv. kombiniranoj nastavi djeca su po cijele dane zajedno u jednoj učionici, smišljaju akcije i pothvate kako bi obogatila život tipičnog ličkog sela.


Malena škola tako odiše životom i nastojanjima učitelja i učenika da budu kreativni, veseli i originalni. Ovo potonje su uspjeli posebnom idejom: napravili su prvi mini ZOO-vrt za puževe na području Like!


Nešto ranije njihovi roditelji su sagradili sjenicu da se djeca imaju gdje skloniti za vrijeme odmora. Uz samu sjenicu su na prijedlog djece ozidali temelj, a djeca su starim opekama ogradila prostor. Obogatila su ga travom, grančicama i svim onim što puževi vole u svojem prirodnom okruženju. Bez prirodnih neprijatelja puževi su se brzo udomaćili i zagospodarili novim domom, pužinjakom. Njih dvadesetak tako guštaju u izobilju, daleko od uobičajenih opasnosti kakvima su izloženi u prirodi. Pri tome djeca imaju samo jedno pravilo koje revno provode u svojem pužinjaku – ne dirati puževe!
Djecu je jedino »strah« da neki od puževa ne iskoristi svoju urođenu brzinu kretanja i tako pobjegne iz svojega minijaturnog zoološkog vrta čije dimenzije iznose 120X80 centimetara.