Lička vatrena voda

Šljivovice očito neće biti, ali najbolji lički rakijaši zato spremaju – dunju

Marin Smolčić

Josip Knežević i njegova obitelj čuvaju tradiciju proizvodnje rakije u Lici / Foto: M. SMOLČIĆ

Josip Knežević i njegova obitelj čuvaju tradiciju proizvodnje rakije u Lici / Foto: M. SMOLČIĆ

Obitelj Kovačević je posljednjih godina pokupila brojna priznanja za svoje rakije



Josip Kovačević iz Gospića je od djeda je naslijedio voćnjak šljiva na terenu koji ova vrsta voća očito voli: tlo, ekspozicija, broj sunčanih dana u godini, temperature zraka…


Šljive inače vole brojne dijelove Like poput Bunića i okolice, Smiljan, Mušaluk, neke terene u Pazarištima i Ostrvicu.


Sa ovih terena redovno stižu najbolje rakije.




Dakako, nije sve u plodu, presudna je vještina majstora pečenjara i tehnologije koji će iz ukomljenog ploda destilirati vrhunsku rakiju.


Prije dvije godine naš sugovornik je po prvi puta na priredbu „Jesen u Lici“ poslao uzorak šljivovice na ocjenjivanje.


Kemijskom analizom i okusom njegova rakija osvojila je zlatnu medalju za kvalitetu.


Naredne godine Josip je ponovio taj uspjeh i tako se svrstao u red najjačih proizvođača ličke „vatrene vode“.


Što se šljiva tiče ova je godina podbacila jer je vrlo kišno proljeće desetkovalo cvijet skoro svih vrsta voćki pa i šljiva.


Obitelj Kovačević je na analizu već poslala rakiju od dunja.


-Rakija od dunja je vrlo zahtjevna za proizvodnju. Vole je u ograničenim količinama popiti pravi „rakijaši“, kako mi u Lici zovemo istinske konzumente žestica. Ovo je prvi put da na ovo natjecanje šaljem „dunjevaču“.


S obzirom da rakiju godinama proizvodim, ali je ne prodajem, prilikom destilacije izdvajam samo najbolje dijelove finalnih, destiliranih količina. Osim tehnološkog postupka za vrhunsku rakiju su važni kvaliteta ploda i fermentacija, odnosno rakijski kom.


Ovo s rakijom od dunja je pomalo eksperiment i ako je suditi po reakciji svih koji su je kušali, rakija je izvrsna. Osebujnog je okusa i mirisa, ali će zadnju riječ dati stručno povjerenstvo nakon iscrpnih analiza, uvjeren je Josip Kovačević koji inače ne voli puno govoriti o detaljima ovoga zanata.


Od rakije ne živi, ali poštuje stare zanate Like, pri čemu je pečenje rakije uvijek zauzimalo vrlo važno mjesto.


Josipu pri ovome poslu redovno pomažu članovi obitelji, kumovi i prijatelji.


Uostalom, za izmjenu novog koma iz kojega će se destilirati rakija potrebna je snaga, kao i upornost u miješanju da kom ne bi zagorio.