Povratak u "normalu"

“Tu je Tito jeo odojak, a Richard Burton pio whiskey”: Otvara se popularni hotel Jezero u NP Plitvička jezera

Marin Smolčić

Hotel Jezero / Foto: M. SMOLČIĆ

Hotel Jezero / Foto: M. SMOLČIĆ

Kultni restoran „Lička kuća“ također je u tijeku uznapredovalih priprema za nove sadržaje i delicijePopuštanjem mjera vezanih uz korona-epidemiju naš najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera svakim danom bilježi sve veći broj posjetitelja. Ovom trendu će svakako pomoći i otvaranje granica onih država čiji su građani već tradicionalno najbrojniji gosti na Plitvičkim jezerima.


Novi dašak ovome turističkom optimizmu daje vijest po kojoj se od sutra, 1. lipnja za goste opet otvoriti najpoznatiji tamošnji  hotel Jezero.


Među povijesnim referencama ovoga hotela treba istaknuti činjenicu da je predsjednik ex-Jugoslavije Josip Broz Tito za svakog boravka u Lici neizostavno noćio u ovome hotelu. Na tratini između hotela Jezero i jezera Kozjak lješkarili su brojni državnici, biznismeni, celebrity…
Stariji zaposlenici Jezera sjećaju se kako je Tito najviše volio jesti hladni odojak, glumac Richard Burton „utapao se“ u whiskeyu, dok je glumac Piere Brice, legendarni Winetou, u vrijeme snimanja  svojeg filmskog serijala ovdje volio kuglanje i mali nogomet. U vrijeme dok je kupanje u jezeru Kozjak bilo dozvoljeno, ovdje je neizostavno dolazio i bard hrvatskog pjesništva Dragutin Tadijanović.


U ovo korona-vrijeme hotel Jezero je i higijenski gledano „pod povećalom“! Rekao nan je to ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.


– Sve smještajne jedinice čiste se novim standardom čišćenja kojim se dodatno poboljšava ionako zavidni visoki higijenski standard. U tom procesu dezinficiraju se ključne točke u svim smještajnim jedinicama i obilježavaju posebnom oznakom.


Hotel Jezero / Foto: M. SMOLČIĆ

Hotel Jezero / Foto: M. SMOLČIĆ


Navedena oznaka potvrda je da je prostorija dezinficirana i da je nitko u nju nije ulazio nakon postupka dezinfekcije. Za strane turiste koji su državljani zemalja EU ne postoji bilo kakva obveza samoizolacije jer će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dovoljno je da strani turisti prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku posjeduju rezervaciju smještaja u hotelu ili kampu. Sve ostale smještajne jedinice NP Plitvička jezera otvorit će tijekom mjeseca srpnja, ističe ravnatelj Kovačević.


Kultni restoran „Lička kuća“ također je u tijeku uznapredovalih priprema za nove sadržaje i delicije. U nacionalnom parku ipak s pozornošću najviše prate epidemiološku situaciju na širem području Kine, odakle svake godine ovamo dolazi sve veći broj turista.