Akcija praćenja i spašavanja

U NP Plitvička jezera opet spašavaju daždevnjake ispod kotača cestovnih vozila

Marin Smolčić

Nakon što je postavljena ograda na osam dionica duž prometnice za panoramska vozila od jezera  Labudovac prema potoku Rječica, s povoljnim vremenskim prilikama postavljeni su i lovni tuneli i otvorene lovne posude. Ove pasivne zamke bit će aktivne  tijekom  narednih nekoliko tjedana dok traju migracije vodozemaca 


 


Kao i prošloga proljeća u Nacionalnom parku Plitvička jezera djelatnici Službe zaštite krenuli su u akciju praćenja i spašavanja vodozemaca na cesti uz Gornja jezera uz lokalnu prometnicu.U toj šarolikoj lepezi vodozemaca ovih dana su ponovno najaktivniji pjegavi daževnjaci čiji su ljubavni porivi ovih dana  na vrhuncu. Nakon što je postavljena ograda na osam dionica duž prometnice za panoramska vozila od jezera  Labudovac prema potoku Rječica, s povoljnim vremenskim prilikama postavljeni su i lovni tuneli i otvorene lovne posude. Ove pasivne zamke bit će aktivne  tijekom  narednih nekoliko tjedana dok traju migracije vodozemaca iz kopnenih u vodena staništa, najviše tijekom prohoda u jutarnjim i večernjim satima. Ključne su povoljne vremenske prilike, vlaga i padaline kako bi se pokrenula aktivnost raznih vodozemaca. Kada se tijekom ovakvog „lova“  jedinke vodozemaca koje se zateknu u pasivnim zamkama i na cesti najprije evidentiraju, a potom prenose preko ceste u sigurna staništa.
Ovom aktivnošću nastoji se  spasiti mnoge jedinke od stradavanja na prometnici, ali i prikupiti podatke koji će predstavljati bazu za pronalaženje trajnih rješenja za siguran prolazak vodozemaca preko plitvičkih prometnica.