Humanitarna akcija

Kada sirotinja pomaže sirotinji: Župljani iz Krasnog kupili stambeni kontejner za obitelj iz Gornjih Mokrica

Marin Smolčić

Od prikupljenih sredstava nabavljen je novi stambeni kontejner kojega su žitelji ovih župa s vrhova Velebita darivali Ivanu i Ani Elčić u Gornjim Mokricama, iz župe Uznesenja Blažene djevice Marije iz GoreKRASNO/PETRINJA Kako bi pomogli ljudima Banovine koji su u trenu ostali bez ičega Gospićko-senjska biskupija od prvoga dana je upućivala i prikupljala humanitarnu pomoć.


Velebitske župe Sv. Antuna Padovanskog–Krasno i Gospe Karmelske–Kuterevo otišle su korak dalje. Župnik i čuvar svetišta Gospe krasnarske u Krasnu je preč. Stjepan Zeba od ranije uzoran po svojem humanitarnomm i ekumenskom djelovanju. Uz pomoć vjernika i poznatog poduzetnika Vlade Tomaića, vlasnika sirane „Runolist“ s pogonima u Krasnu i Otočcu, prikupljana su sredstva kako bi se barem jednoj obitelji stvorio krov nad glavom.


Od prikupljenih sredstava nabavljen je novi stambeni kontejner kojega su žitelji ovih župa s vrhova Velebita darivali Ivanu i Ani Elčić u Gornjim Mokricama, iz župe Uznesenja Blažene djevice Marije iz Gore.
Jučer je preč. Stjepan Zeba, zajedno sa još šestero predstavnika župa Krasno i Kuterevo posjetio u Gornjim Mokricama Ivana i Anu Elčić, majku i sina kojima je nedavni razorni potres teško oštetio kuću te više nije uporabljiva za stanovanje. Majka i sin su ionako živjeli u vrlo oskudnim uvjetima pa se novi stambeni kontejner doima kao kakvo luksuzno zdanje, maleni dvorac o kojem nisu niti sanjali. Župnik i župljani predali su Ivanu i Ani dar župljana župa Krasno i Kuterevo na trajno korištenje. Vrijednost stambenog kontejnera je 52 tisuće kuna čiji iznos su župljani zajedno sa župnikom prikupili u svega nekoliko dana i odlučili učiniti djelo ljubavi, darovati stambeni kontejner onima koji je najpotrebniji. Ipak, u ovoj priči se ne mjeri sve s novcem.


Kontejner je skromni, ali dobro uređeni topli dom, opremljen kupaonicom, s dva kreveta, elementom viseće kuhinje, jednom električnom grijalicom, pećnicom na drva, s elektro i vodovodnim instalacijama. Prilikom dodjele kontejnera preč. Stjepan Zeba doista je bio ponosan na svakog tko jer pomogao, zahvalan za svaku kunu jer je već u mnogo slučajeva velebitska sirotinja pomagala sirotinji.


-Vjernici Krasna i Kutereva odazvali su se pozivu da skupimo novčani prilog kako bismo mogli jednoj potrebitoj obitelji pružiti pomoć u njihovoj nevolji. Nije lako ostati bez kuće, bez mogućnosti stanovanja i doslovno bez krova nad glavom. Potres je uništio brojne kuće, ali je i potaknuo mnoge ljude da se odazovu i pomognu onima koji su potrebiti, naglasio je preč. Zeba.


Majka i sin, Ana i Ivan, zahvalili su svojim dobročiniteljima na pruženoj pomoći. Radosni što su na dar dobili stambeni kontejner, zahvalni su i svojim susjedima kod kojih su privremeno stanovali nakon što im je potres uništio njihovu obiteljsku kuću. Na ovaj način stvoreno je jedno novo prijateljstvo, Ivana i Ane i dobrih ljudi s Velebita koji su im pružili ruku pomoćnicu u njihovoj nevolji.