Najteža utrka

38. Plitvički maraton: Zlato doma ponio Kenijac, srebro i bronca pripale domaćim natjecateljima

Marin Smolčić

Plitvički maraton / Snimio M. SMOLČIĆ

Plitvički maraton / Snimio M. SMOLČIĆ

Na tri dionice Plitvičkog maratona trčalo je ukupno 1.166 natjecatelja iz 42 zemlje svijeta, sa svih kontinenata



 


 


PLITVIČKA JEZERA Uspješno je okončan 38. Plitvički maraton koja su natjecatelji odavno prozvali najtežim, ali i najljepšim maratonom na svijetu. Rezultati  maratona koji je startao i završio ispred Sportskog centra Mukinje bili su pomalo očekivani, ali  ipak iznenađujući. Prvi je na cilj stigao Kenijac Ezekiel Kipkorir s vremenom  2:43:03, dok je na drugom mjestu bio Hrvat Ante Živković iz AK „Fit“ Zaprešić s vremenom 2:46:07. Trećeplasirani maratona je također „naše gore list“ Krešimir Balaško iz AK Svetice koji je stazu od 42 kilometra pretrčao s vremenom 2:58:35.




U kategoriji žena pobjednica maratona je Ines Jozić iz Ultramaraton kluba Mazator sa rezultatom 3:07:19 ujedno i pobjednica 27. Plitvičkog maratona, drugoplasirana je višestruka pobjednica Plitvičkog maratona Marija Vranić iz AK Maksimir s rezultatom 3:13:07 dok je trećeplasirana Veronika Jurišić iz AK Sljeme s rezultatom 3:15:27.


Tijekom utrka vrijeme je bilo sklono natjecateljima na svim dionicama, odnosno na 42, 21 i pet kilometara, dok pripremljene ekipe hitne medicinske pomoći nisu imale razloga za djelovanje. Ukupni nagradni fond od 6 100 eura je u ime glavnog sponzora dodijelio ravnatelj NP Plitvičkja jezera Tomislav Kovačević. Maraton je pucnjem iz startnog revolvera otvorio župan ličko-senjsi Ernest Petry koji prije toga zaželio dobrodošlicu svima natjecateljima i poželio da se u ovako velikom broju okupe i naredne godine.


Podsjećamo da je na tri dionice Plitvičkog maratona trčalo ukupno 1 166 natjecatelja iz 42 zemlje svijeta, sa svih kontinenata. Organizator 38. Plitvičkog maratona bio je AK „Plitvice“ iz Plitvičkih jezera.