VRIJEDNA POMOĆ

Gradonačelnik Gospića obišao poljoprivrednike: Nove potpore lokalnim OPG-ovima

Marin Smolčić

Gradonačelnik Starčević istaknuo je svoje veliko zadovoljstvo što su se mladi poljoprivrednici odlučili na aktivno bavljenje razvojem peradarstva.GOSPIĆ – Izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Karlom Starčevićem obišlo je danas poljoprivrednike kojima su dodijeljene potpore za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Na ovaj je način Odsjek za gospodarstvo i ruralni razvoj Grada Gospića započeo redovnu kontrolu utroška sredstava koja su poljoprivrednici ostvarili  kroz Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića. Tako su se službenicima gradske uprave koji obavljaju kontrolu na licu mjesta pridružili gradonačelnik Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša.


Obišli su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su ostvarila pravo na potporu za razvoj stočarstva i peradarstva, a sufinancirana im je nabavka peradi. Gradonačelnik Starčević istaknuo je svoje veliko zadovoljstvo što su se mladi poljoprivrednici odlučili na aktivno bavljenje razvojem peradarstva.


-Ovi mladi ljudi su se po prvi put javili na ovu mjeru u tako velikom broju. Naš program ruralnog razvoja Grada Gospića prilagođen je svim ozbiljnim poljoprivrednicima kako bi se što jednostavnije i fleksibilnije mogli sa svojim OPG – ima javiti na njima interesantne mjere. Uskoro izlaze Javni pozivi za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja Grada Gospića, a poseban Javni poziv odnosit će se za sufinanciranje kupnje mehanizacije, što je poljoprivrednicima svakako zanimljiva mjera jer im omogućuje sufinanciranje kupnje neophodnih strojeva i opreme. Iznos sredstava potpore po jednom korisniku godišnje iznosi do 50 posto dokumentiranih troškova za mehanizaciju, ali najviše po 20.000 kuna. U 2020. godini Grad Gospić isplatio je kroz razne potpore poljoprivrednicima više od 500 tisuća kuna, a ove godine planiran je isti iznos za potpore i razvoj poljoprivrede, rekao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.
Jedan od mladih poljoprivrednika kojega su obišli predstavnici Grada Gospića bio je Josip Sokolić iz Budaka nadomak Gospića čiji se OPG bavi peradarstvom. Josip je inače poznat kao najuspješniji lički uzgajivač divljih zečeva.