VLAK SJEĆANJA

Željeznička tehnička škola u Moravicama čuva prošlost. Ujedno je postala i novi turistički adut

Marinko Krmpotić

ZTŠ je prije osam godina prigodnom izložbom obilježio 140. obljetnicu izgradnje željezničke pruge Karlovac – Rijeka, a vrijedna i nadopunjena zbirka svoje će mjesto dobiti u Učeničkom domu smještenom uz samu pruguMORAVICE – U veljači 2013. godine, Željeznička tehnička škola Moravice obilježila je, između ostalog, 140. obljetnicu izgradnje željezničke pruge Karlovac – Rijeka (1873. godine) otvaranjem izložbe »Kroz povijest željeznice«. Izložba je privukla lijepu pažnju i baš se tada javila i ideja o tome da se nastavi sa sakupljanjem, održavanjem i zaštitom sačuvanih predmeta iz željezničke prošlosti Gorskog kotara. Zahvaljujući toj ideji, svi prikupljeni eksponati za izložbu – postavljeni u prostoru Učeničkog doma ŽTŠ-a u Moravicama – prenijeti su u zgradu Željezničke tehničke škole gdje su bili izloženi u holu škole, a o njima je, nakon osnivanja 2015. godine, brigu vodila Učenička zadruga Eko-etno Rudač, odnosno sekcija »Goranska etnografska baština«.


Zaljubljeni u vlakove


Ta je zbirka, ističe Borivoj Dokmanović, ravnatelj ŽTŠ-a Moravice, zanimljiva etnografska građa koja predstavlja vrijednu kulturno-povijesnu baštinu te posjetiteljima pruža retrospekciju u način života naših predaka.


– Zbirka starih željezničkih predmeta, odjeće, originalnih dokumenata, fotografija, knjiga i audiozapisa nastala je zahvaljujući suradnji i donacijama građana lokalne zajednice, od malih nogu zaljubljenih u vlakove, ali i od strane mjesnih željezničkih kolodvora koji su sačuvali puno starih predmeta. Naravno da nam je želja sačuvati je, dopunjavati i obogaćivati novim predmetima vezanim uz željezničarstvo, a nedavno smo dobili i dodatni motiv jer je Primorsko-goranska županija, kao osnivač naše i svih ostalih škola u Županiji, odlučila financijski nam pripomoći u uređenju i preseljenju te zbirke iz sadašnjeg prostora školskog hola u novouređeni prostor Učeničkog doma, uz samu željezničku prugu, govori ravnatelj Dokmanović.


I zbirka i krov
– Uređenje te zbirke i njezino smještanje u novi prostor za nas je vrlo važno jer na taj način povijesna baština postaje odraz goranskih autentičnih vrijednosti kroz kulturne i edukativne, pa i turističke sadržaje jer će ova zbirka zasigurno pobuditi i interes posjetitelja Moravica, govori ravnatelj Dokmanović ističući da poslovi vezani uz financijsku potporu oko sanacije i uređenje adekvatnog prostora u Učeničkom domu u kojem će zbirka biti smještena nisu jedini oblik pomoći koju je najavila Primorsko-goranska županija.


– Financijskim sredstvima Županije bit će sanirana i dotrajala krovna konstrukcija Doma kulture, u kojem se nalazi školska dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Na takav će se način omogućiti sigurnije i kvalitetnije održavanje nastave i ostalih kulturnih i sportskih aktivnosti, rekao je Dokmanović.


Priča o važnosti pruge Karlovac – Rijeka


– Izgradnjom pruge Karlovac – Rijeka, Mađarska je, preko Zagreba i Karlovca, povezana s primorskom Hrvatskom. Pozitivni učinci nove prometnice postali su vrlo brzo vidljivi: snažan razvoj industrije i trgovine, porast broja stanovnika goranskih naselja, te povezanost s modernim europskim trendovima. Promet Karolinom (18. st.) i Lujzijanom (19. st.) bio je spor i nesiguran, pogotovo zimi. Prevoziti veće količine robe cestom bilo je preskupo. Ovaj je problem, u drugoj polovini 19. stoljeća, moglo riješiti samo novo tehnološko čudo – željeznica, rekao je Dokmanović istaknuvši da se dio povijesti željezničarstva ovog kraja može dobro vidjeti u zbirci koja će uskoro zaživjeti u novim prostorima.