Prvo izdanje

Dan Pere Kvrgića oduševio brojne Moravičane

Danijela Mihelčić

Foto Kotar Teatar

Foto Kotar Teatar

Prvo izdanje manifestacije posvećeno slavnom glumcu održano je u prepunoj dvorani Kulturnog doma u MoravicamaZapočeti projekt koji lako može postati i tradicija nikada nije naodmet, što potvrđuje i najnovije događanje u Moravicama. Naime, ondje je u prepunoj dvorani Kulturnog doma održan prvi Dan Pere Kvrgića.


– U čast doajena hrvatskog glumišta koji je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsku kulturu i umjetnost održan je Dan Pere Kvrgića. U sklopu programa prikazane su dvije predstave i to »Potraga za Frankopanskim blagom« u izvedbi Kotar teatra i Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i »Pračovjek« u izvedbi Zakon teatra – pojasnio je Matija Kezele, ravnatelj Kotar teatra.


Kezele je istaknuo da je ovo uspješan početak suradnje ovog jedinog profesionalnog kazališta u Gorskom kotaru i Mjesnog odbora Moravice jer su oba aktera već kroz otvaranje Kazališne scene »Pero Kvrgić« u Delnicama i postavljanjem spomen-ploče u Moravicama jasno dali do znanja da neće odustati od obilježavanja počasti Peri Kvrgiću koji je svojim predanim radom i ljubavi prema Gorskom kotaru zadužio ovaj kraj.
Foto Kotar Teatar


Uz prepunu dvoranu na jutarnjoj i večernjoj predstavi prisutnima su se obratili i Milan Mamula, predsjednik Mjesnog odbora Moravice, i Đorđe Busić, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, koji su izrazili veliku želju da ova manifestacija preraste u tradicionalno događanje koje će u Moravicama u više dana okupiti brojne entuzijaste i zaljubljenike u izvedbenu umjetnost.


Također, Milan Mamula je istaknuo da su ideju potaknuli sami mještani Moravica, a Mjesni odbor Moravice i Kotar teatar su manifestaciju uspjeli realizirati u zajedničkoj organizaciji. Organizatori su zahvalili i Ani Kvrgić, kćeri Pere Kvrgića, bez čije podrške ovakav dan ne bi imao smisla.


– Dječji osmijesi su nam najveća nagrada koju smo mogli poželjeti. Činjenica da se o održanim predstavama razgovara i nekoliko dana nakon održavanja ovog događaja je najbolji pokazatelj koliko su svi prisutni zadovoljni ponuđenim programom.


Brojke od ukupno oko 250 posjetitelja, od najmlađih do najstarijih, su respektabilne i nadamo se da će ovaj dan u budućnosti samo rasti i nastaviti se razvijati na zadovoljstvo svih uključenih u organizaciju kao i mještana Moravica i Gorskog kotara – poručili su organizatori.