Tršće

U Tršću predstavljene knjige Ante Simonića – intelektualca i erudita najplemenitije vrste

Marinko Krmpotić

Ivan Janeš, Ante Simonić i Franjo Butorac / Snimio M. Krmpotić

Ivan Janeš, Ante Simonić i Franjo Butorac / Snimio M. Krmpotić

Ove su knjige pozitivan pogled na nas, naš kraj i našu bogatu povijest, one vraćaju samopouzdanje, one će vam otkriti mnogo toga, potaknuti vas na razmišljanje, pobuditi ponos, rekao je Ante SimonićTRŠĆE  Predstavljanju čak pet knjiga uglednog hrvatskog znanstvenika, književnika i političara Ante Simonića svjedočili su mogli posjetitelji nesvakidašnje književne promocije koju je u goranskom mjestašcu Tršće organizirao čabarski ogranak Matice hrvatske. Goransko predstavljanje iznimnog Simonićevog rada vezano je ne samo uz to da je dijelom svog obiteljskog podrijetla Goranin, već i uz činjenicu da posljednjih nekoliko godina Simonić sa suprugom Ritom Zhao Simonić živi u Vrhovcima, malom goranskom naselju čabarskog područja. Uz autora i njegovu suprugu koja je glazbom ukrasila ovu lijepu promociju, nove su Simonićeve knjige predstavili Ivan Janeš, prof., predsjednik čabarskog Ogranka Matice hrvatske te Franjo Butorac u ime Naklade Kvarner.


Krhotine zagonetne sove

 


Nakon predstavljanja u Rijeci svoju drugu promociju u Tršću su imale knjige “Rijeka vremena – Drevno susretište zavičajnog i svjetskog”, “Rijeka velikog uzleta – zavodljivost starog i izazov novog”, “Rijeka novih nadanja – Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti”, a prvi je put predstavljen nesvakidašnji roman “Krhotine zagonetne sove” koji jest djelo Ante Simonića pod pseudonimom Tone Petrić Riječan. Također, progovoreno je i o knjizi “Tko smo mi?” čiji je podnaslov “Djeca svemira. Izazovi i nova pitanja”.

Knjige Ante Simonića privukle su pažnju / Snimio M. KRMPOTIĆ


Povijest Rijeke
Janeš je podsjetio kako je Simonić autor vrlo uspješne trilogije o znanosti, povijesti i umjetnosti, a nova trilogija vezana je ponajprije uz povijest Rijeke, Primorsko-goranske županije i cijelog ovog dijela Hrvatske. Franjo Butorac naglasio je da se radi o tri knjige s više od tri tisuće stranica koje na poseban način daju sliku povijesti tog područja, a moguće ih je, zbog dobre kompozicije, čitati i po određenim područjima koje obrađuju – Simonić je intelektualac i erudit najplemenitije vrste. Samo popis literature korištene za stvaranje ovih djela iznosi 80 stranica, a količina podataka iznesena u njima je ogromna. Ova trilogija kompleksno je i sveobuhvatno djelo o našem zavičaju i njegovom mjestu u svjetskim okvirima, a sve je to upotpunjeno i knjigom “Krhotine zagonetne sove” kojom autor kroz moderan krimić s elementima obiteljske sage svjedoči na zanimljiv način o povijesti vlasitite obitelji koja na ovim našim područjima živi od 12. stoljeća, rekao je Butorac, napomenuvši kako petu knjigu ovog predstavljanja čini knjiga “Tko smo to mi?” koju je autor napisao zajedno sa svojom suprugom Ritom Zhao.


Glasom i gitarom promociju je uljepšala Rita Zhao Simonić / Snimio M. KRMPOTIĆ


Ostati svoj


Nadahnuto predstavljanje svojih knjiga potom je održao i sam autor, istaknuvši kako je ljepote, snage i značaja svog zavičaja – najlipšeg kantunića ovog svijeta, kako je znao govoriti njegov otac, svjestan postao tek nakon nekoliko godina života vezanog uz veličanstvenu civilizaciju Kine.


– Tek kad se odmaknete od onog što smatrate svakodnevnim i normalnim, shvatite koliko je to vrijedno i značajno. Iz perspektive jedne velike civilizacije shvatio sam koliko bogatstvo, koliko god bili mali, u odnosu na svijet mi imamo. Zato sam i odlučio napisati ove knjige, knjige koje su priča o našem identitetu, knjige koje pokazuju kako smo i mi dio svijeta, i to bitan i značajan, zbog čega moramo biti ponosni i čuvati te širiti i razvijati tu spoznaju. Te knjige su priča o nama koji smo dio velikog svijeta, a pouka je da to i dalje moramo ostati, ali tako da i dalje ostanemo svoji. Ove su knjige pozitivan pogled na nas, naš kraj i našu bogatu povijest, one vraćaju samopouzdanje, one će vam otkriti mnogo toga, potaknuti vas na razmišljanje, pobuditi ponos, rekao je između ostalog Ante Simonić u svom predstavljanju koje je, kao i njegove odlične knjige, usmjereno k tome da kod čitatelja osvijesti spoznaju o tome što smo, tko smo i da te itekako vrijedimo.