Bundevijada

Sto čuda od bundeve: Vrbovšćanska manifestacija za peticu

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Više od stotinjak izlagača i vrlo raznovrstan cjelodnevni program zadovoljili su i naistančanije ukuse, kao i sve koji su do Vrbovskog »skočili« kako bi zimnicu obogatili kvalitetnim autohtonim namirnicama 


 


VRBOVSKO  Vrbovšćanska Bundevijada svoju je »punoljetnost«, odnosno osamnaesto izdanje obilježila još jednom potvrdom visoke kvalitete priredbe koja je jedan od turističkih brendova Gorskog kotara. Više od stotinjak izlagača i vrlo raznovrstan cjelodnevni program zadovoljili su i najistančanije ukuse, kao i sve koji su do Vrbovskog »skočili« kako bi zimnicu obogatili kvalitetnim autohtonim namirnicama.

Foto galerija: Bundevijada u Vrbovskom Foto: Marinko KrmpotićPovratak doma
Tanja Kušić, stručna suradnica za turizam u Gradu Vrbovskom, koji organizira ovu priredbu, jedna je od onih koje su prije 18 godina utemeljile »Bundevijadu«, a s ovogodišnjim je izdanjem vrlo zadovoljna.


– Nakon što smo dvije godine zbog pandemijskih okvira »gostovali« na tržnici, vraćamo se »doma«, u sportsku dvoranu, a uz brojne izlagače pripremili smo gastropodručje s Kućom dobre hrane, koja nudi puno užitaka s roštilja, odojka i janjetine na ražnju, lepinje, moderne slastice bistroa Kamačnik, juhe od bundeve… Posebno bih istaknula da su iznova na »Bundevijadu« odlično odgovorile naše brojne udruge i škole. Tako je Dječji vrtić »Bambi« napravio sjajan kutić izgradivši malo selo od bundeva, osnovci su svoj prostor nazvali »Pokraj tople peći«, Udruga žena Moravice predstavila se pletenjem i štrikanjem, Udruga žena Senjsko ponudila je sadržaje pod nazivom »Iz stare smočnice«, KUD Frankopan nudi vino i pogled na tradiciju ovog kraja… Zaista se može uživati u mnogo toga i lijepo provesti vikend, rekla je Kušić napomenuvši kako je uz nju za stvaranje Bundevijade iznimno bitan bio i danas pokojni Gani Ramadani koji je predložio priredbu ove vrste.


Poslastice


Među zanimljivijim pojedinostima izloženih raznoraznih proizvoda svakako je bio štand za kojim je, kako nam se predstavio, ogulinski zet David Fabijan nudio »super kvalitetni ogulinski med«. Posebnost ponude bila je to što su uz med bile i pčele, odnosno, kako ih je David nazvao, »marljive radnice«.


– Nudimo ponajprije cvjetni med koji je mješavina cvijeta lipe i meduna, ali i niz drugih kombinacija, među kojima je med s morskim algama koji je fantastičnog okusa, rekao nam je Fabijan.


Među onima koji su gostima omogućili gurmanske užitke bila je i Valentina Vanja Vukadinović koja već godinu i pol dana ima svoj blog nazvan Gorski kotao, utemeljen na starinskim receptima iz dvaju bilježnica koje je pronašla u obiteljskoj kući i koje čuvaju recepte od 1910. do 1950. godine.


– Za ovu prigodu pripremila sam varivo s ječmom, bundevom, kobasicom i špekom, odnosno pravo krepko jelo za ove jesenje dane, a nakon toga gris knedle nastale prema receptu starih bilježnica, rekla je Vanja Vukadinović.