Biciklistička priredba

Startao GK Bike Tour, šezdesetak sudionika upoznaje Gorski kotar biciklom

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ove godine obilježava se prva okrugla obljetnica, desetogodišnjica GK Bike Toura.Iz Fužina je danas krenula deseta po redu biciklistička priredba Gorski kotar Bike Tour, završit će u nedjelju u Kamačniku, a svi sudionici, njih šezdesetak, bit će stacionirani u Planinskom centru Petehovac ponad Delnica.


I time je, očigledno, ostvaren temeljni cilj manifestacije – upoznavanje Gorskog kotara biciklom.


Najzaslužniji za prvu okruglu obljetnicu – desetogodišnjicu GK Bike Toura – su, ističe Bojan Šenkinc, organizator i autor ideje, ljudi koji već deset godina rado prihvaćaju poziv i dolaze na trodnevno druženje u Gorski kotar:
“Ova čarobna zelena oaza svakog srpnja okuplja jednu posebnu grupu biciklista te im pruža jedinstven trodnevni doživljaj na dva kotača.


I tako godinu po godinu, zahvaljujući upravo tim biciklistima koji Gorski kotar doživljavaju kao svoj drugi biciklistički dom, stigli smo do prvog jubilarnog izdanja najljepše goranske biciklističke priče – 10. Gorski kotar Bike Tour-a.


Presretan sam što ćemo i ove godine ljubiteljima rekreativnog biciklizma ponovno omogućiti istraživanje prirodnih i kulturnih ljepota Gorskog kotara.


Tijekom tri dana sudionike čeka izvrsna i vesela ekipa, zanimljive rute obogaćene tradicionalnim goranskim okusima te brojna iznenađenja.Prvog dana vozimo 42 km na relaciji Fužine – Roswell – Mrzla Vodica – Lokvarsko jezero – Belo Selo – Fužine. Drugog dana na stazu od 48 km krećemo s Petehovca te vozimo relaciju Poljička Kosa – Begovo Razdolje – Matić poljana – Mrkopalj – Petehovac, a završnog smo dana na području Vrbovskog i vozit ćemo 35 km dugu dionicu Kamačnik – Gomirje – Kosanovići – Vujnovići – Kamačnik.”, govori Šenkinc koji ocjenjujući prvo desetljeće ove biciklističke manifestacije kaže:


“Jako je bitni reći da Gorski kotar Bike Tour nije natjecateljska utrka već nam je temeljni cilj kroz tri dana prirediti ugodno druženje sudionicima te im pokazati prirodne ljepote Gorskog kotara, njegovu povijest i tradiciju.


Želja nam je da sudionici ove priredbe dođu kasnije ponovo sa svojim obiteljima. Mislim da smo u tome uspjeli, a potvrđuje to i činjenica da imam lijep broj sudionika koji dolaze godinama.


Tijekom ovih deset godina na goranskom području su 33 biciklističke staze svih kategorija i podloga objedinjene pod nazivom Gorski kotar Bike.


Tu su još i brojne druge staze pa je Gorski kotar zaista idealan za ciklo turizam i može na niz lokacija ponuditi raznovrsne staze koje mogu zadovoljiti i one koji se ne žele previše umarati, ali i one koji vole zahtjevnije zadatke.


Dakle, Gorski kotar je itekako poželjan za istraživanje biciklom.”, govori Bojan Šenkinc.


Mirela Šenkinc od prvog je dana dio GK Bike Toura i svatko tko je bio sudionik itekako je pozna jer je zadužena za logistiku, a to znači da se autom vozi iza posljednjeg biciklista i pomaže kad god se što nepredviđeno dogodi, od skretanja sa staze do, vjerovali ili ne, susreta s medvjedima:“Sretna sam što smo “okrenuli” prvih deset godina koje su po mom dojmu prohujale. Probali smo razne konecpte, ali temelj je ostao isti, a to je trodnevno druženje i vožnja te smještaj na jednom mjestu iz kojeg potom radimo ture po Gorskom kotaru.


Privukli smo mnoge, a imamo već i stalnu ekipu pa je, recimo, ove godine čak 75 posto sudionika već ranije bilo na nekom od prethodnih druženja!


Imamo njemačku obitelj hrvatskog podrijetla koja redovno dolazi i baš s GK Bike Tour počinje svoj godišnji odmor u Hrvatskoj, ove godine došle su nam i dvije mlade ekipe djevojaka iz Kočevja i Ljubljane… sve u svemu uživamo u Gorskom kotaru kojeg upoznajemo biciklom.”, rekla je Mirela Šenkinc spomenuvši kako je organizator GK Bike Toura Turistička agencija ‘Promotiv Travel Outdoor’, a pokrovitelj TZ Kvarnera.


Istra, Zagreb, Moslavina, Dalmacija, Slovenija, Njemačka… to su odredišta iz kojih pristiže šezdesetak ovogodišnjih sudionika GK Bike Toura.


Među njima je i Vedran Vitasović koji je bio sudionik prvog održanog 2013. godine, a od deset dosadašnjih sudjelovao je na njih čak devet.


Prvi put je, zbog korone, izostao prošle godine. No, evo ga ove godine natrag:


“Iako sam Istranin više mi pašu ovi planinski krajolici i temperature pa sam rado prihvatio poziv za prvi Gorski kotar Bike Tour i sjećam se da je bilo odlično.


U tri dana prošli smo 270 km i oduševile su me i staze i krajolici pa sam dolazio stalno. Volim malo zahtjevnije staze i ovdje mi odgovara baš sve.”, rekao nam je Vitasović.