Briga o starijima

Program Zaželi u Skradu položio ispit

Marinko Krmpotić

Ekipa skradskog programa Zaželi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ekipa skradskog programa Zaželi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Sad smo već prešli više od polovice projekta, broj korisnika je narastao na 42. I korisnici i djelatnice su se navikli jedni na druge, tako da smo s vremena na vrijeme počeli dobivati pozive i molbe od strane potencijalnih korisnika i njihove rodbine – kaže voditeljica projekta Ana BegićSKRAD Danas već naširoko poznati program Zaželi, program zapošljavanja žena starijih od 50 godina, odnosno brige o starijim i nemoćnim osobama, na goranskom se području najprije realizirati počeo u Skradu i to još 2018. godine. Program se financira sredstvima Europske unije, a ukupna vrijednost projekta za Općinu Skrad je milijun i 65 tisuća kuna. Tim iznosom će, u roku od 30 mjeseci, biti podmireni iznosi za plaće djelatnica za 24 mjeseca te voditelja projekta na 30 mjeseci. Nadalje, iz projekta je financirano i obrazovanje za djelatnice, točnije tečaj za njegovateljice, što ga organizira Veleučilište u Rijeci, odnosno promidžbeni materijali, kao i dva bicikla za djelatnice, paket potrepština za čišćenje te put djelatnica na posao i s posla.


Ana Begić, voditeljica projekta, smatra da je riječ o hvalevrijednom projektu tijekom kojeg je u Općini Skrad zaposleno šest žena koje su na početku brinule za 24 korisnika.– Sada kada smo već prešli više od polovice projekta, taj broj je narastao na 42 krajnja korisnika. Početak je bio težak, prvo je vladala nelagoda i određena doza sumnjičavosti, ali kako su mjeseci prolazili, i korisnici i djelatnice su se navikli jedni na druge, tako da smo s vremena na vrijeme počeli dobivati pozive i molbe od strane potencijalnih korisnika i njihove rodbine.


Zadovoljna najstarija uposlenica sa 62 godine
Zadovoljstvo samih djelatnica poslom potvrđuje i Nada Ćosić, koja je sa 62 godine najstarija uposlenica ovog programa na području Općine Skrad.
– Pa gdje ću ja sada sa 62 godine tražiti posao? Jako sam zadovoljna da mogu nešto raditi i za to dobivati plaću, a da je pri tome još i posao tu u Skradu – kaže nam najstarija djelatnica Nada Ćosić koja sa svojom kolegicom obilazi 11 korisnika u samom centru Skrada.

 


Svi zadovoljni


Iskoordinirali smo se tako da na terenu svi korisnici budu apsolutno zadovoljni i da im pomoć može biti pružena i izvan radnog vremena. Korisnici su osobe starije životne dobi, kod nas je prosjek godina 80, a najstarija korisnica ima 93 godine. To pak znači da nekad treba biti i u kontaktu s rodbinom i s patronažnom sestrom, a ta obaveza ne pita za vrijeme – kaže voditeljica projekta Ana Begić.Područje Općine većim dijelom zaprema visoki gorski prostor, naselja su raštrkana po brdima pa većina djelatnica putuje automobilom do krajnjih korisnika, a i taj trošak podmiren je sredstvima projekta.– Puno nam znači to što možemo putovati vlastitim autom, inače obavljanje posla ne bi bilo moguće – kaže Mirjana Podnar, djelatnica koja obilazi 10 korisnika, i do većine njih putuje.


Pomoć na razne načine

– Djelatnice pružaju pomoć na razne načine – pomažu u kućanskim poslovima, donošenju namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće, dostavi lijekova, plaćanju računa, nošenju drva, cijepanju, čišćenju snijega, kao i kroz razgovore i druženje s korisnicima, odnosno pratnji i pomaganju u raznim društvenim aktivnostima – govori voditeljica Ana Begić.

 


Žele nastavak


– Neki jedva čekaju da dođemo i da popijemo kavu, ljudi su željni razgovora i tople ljudske riječi – govori Mirjana Bujan, a zajedno s kolegicom Ružicom obilazi njih 12 i priznaje da je, naravno, najteže zimi kad treba »kidati« snijeg i kad je puno teže doći do krajnjih korisnika.


Mirjana Buljan s jednom od korisnica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Mirjana Buljan s jednom od korisnica / Snimio Marinko KRMPOTIĆNedvojbeno, program Zaželi je vrlo važan za Gorski kotar, u ovom slučaju Općinu Skrad, na čijem području živi mnogo starijih osoba kojima je potrebna dodatna pomoć. Upravo stoga svi bi voljeli da se ovaj program nastavi, ističe voditeljica Ana Begić i dodaje:


– Djelatnice su se naučile na posao, zbližile su se s krajnjim korisnicima, a korisnicima je pomoć potrebna. Obitelji korisnika, pogotovo oni koji ne žive ovdje, također osjećaju olakšanje kada znaju da se ipak netko brine o njihovim bližnjima, da ih može obići i javiti im kako su. Baš stoga, svakako ćemo se prijaviti za nastavak programa jer program je od velike pomoći za općinu Skrad. Daljnjim zapošljavanjem žena ublažit će se nezaposlenost i povećati razina kvalitete života krajnjih korisnika, ali bar malo i spriječiti iseljavanje stanovništva s ovog područja – kaže voditeljica Ana Begić.