Objekt

Odmiču radovi na Kući Mance: Budući etnocentar bit će okosnica društvenog života i turizma

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Kuća Mance bit će pretvorena u društveni dom i infocentar koji će služiti turističkoj svrsi, ali i čuvanju tradicije i povijesti. Projekt podrazumijeva obnovu unutrašnjosti objekta, ali i zahvate u okolišuDo jeseni sljedeće godine Vrbovsko će za hrvatske prilike imati vrlo originalan i zanimljiv etnocentar kojemu se naziv još ne zna, ali je sigurno da se gradi i raste oko, ljudima ovog kraja dobro poznate, Kuće Mance smještene u naselju Senjsko.


U tom naselju što se prostire uz nekadašnju Lujzijanu, imućna vrbovščanska obitelj Mance izgradila je na samom početku 20. stoljeća (1902.) veliku kuću koja je zajedno s okolišem jasno pokazivala o kako bogatoj i privredno uspješnoj (pilane, stanovi) obitelji je riječ.


Nakon završetka Drugog svjetskog rata komunistička je vlast tu kuću oduzela vlasnicima i silom pretvorila u društvenu imovinu pa je vremenom došlo i do ozbiljnog propadanja tog objekta. Stanje se bitnije nije promijenilo ni nakon osamostaljenja Hrvatske iako su postojali turistički pokušaji da se u tom objektu povremeno prezentira dio bogatog etnonasljeđa ovog kraja.
Na svu sreću, prije dvije-tri godine aktualna vlast Grada Vrbovskog odlučila je osmisliti projekt obnove Kuće Mance i kandidirati ga za sredstva iz EU-fondova. Kandidatura je vrlo kvalitetno napravljena pa je početkom ove godine Grad Vrbovsko stekao pravo na 6,7 milijuna kuna namijenjenih obnovi tog objekta.


Slijedilo je raspisivanje natječaja za izvođača radova pri čemu je kao najbolja ponuda izabrana ona tvrtke Polting d.o.o. Vrbovac, čiji radnici već dva tjedna, uz itekako vidljive rezultate, marljivo rade u samoj kući i na njezinu okolišu. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić zadovoljan je dosad ostvarenim.


Čuvar tradicije


– Kuća obitelji Mance jedna je od povijesno najvažnijih na području Grada Vrbovskog, a svojom veličinom, načinom gradnje i brojnošću prostorija pruža idealan prostor za predstavljanje povijesti i etnotradicije cijelog našeg kraja.


Upravo stoga osmislili smo projekt u kojem taj prostor namjeravamo obnoviti i pretvoriti ga u društveni dom i infocentar koji će služiti i turističkoj svrsi, ali i čuvanju tradicije i povijesti našeg kraja.


Konkretno to znači potpunu obnovu unutrašnjosti Kuće Mance, ali i bitne zahvate na okolišu kuće pri čemu će biti uređena ladanjska kuća po uzoru na nekadašnje, dječje igralište i parkiralište te dvije manje zgrade (jedna dimenzija 16 x 6, druga 15 x 5 metara) u kojima će biti moguće organizirati kulturno-umjetnička događanja i druženja.


U samoj će kući bit uređeni prostori u koje ćemo smjestiti eksponate vezane za prošlost našeg kraja, a kad sve bude gotovo, potrudit ćemo se svemu dati i adekvatno ime te, naravno, organizirati razne sadržaje, priredbe i događanja kako bi taj novouređeni prostor bio u funkciji, govori gradonačelnik Mufić, koji je uvjeren da će svi ugovorom određeni dogovori s izvođačima radova biti ispoštovani.


Više od plana


– Koliko vidim, radovi napreduju jako dobro, a to znači da bismo do početka ljeta mogli imati gotove sve građevinske radove nakon čega slijedi unutarnje uređenje i opremanje Kuće Mance te, nadamo se, otvaranje tog objekta najesen sljedeće godine, govori gradonačelnik Mufić, a njegove riječi potvrđuje i Miroslav Zeba, šef gradilišta koji je, kad je riječ o realizaciji poslova, zahvalan na lijepom vremenu.


– Iako smo na kraju studenog kad u Gorskom kotaru vrijeme zna biti loše, mi smo napravili čak i više od očekivanja pri čemu baš zbog tih dobrih uvjeta sada intenzivno radimo na izgradnji vanjskih objekata koje ćemo, bude li nas pratilo dobro vrijeme, do kraja prosinca staviti pod krov. Kad se vrijeme pokvari, okrenut ćemo se radu u unutrašnjosti glavne kuće u kojoj smo već obavili pripremne radove, rekao je Zeba dodavši da je na gradilištu svakodnevno desetak ljudi.