Sakralna baština

Obnavlja se tri stoljeća stara crkva u Brodu na Kupi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U tijeku su gotovo sto tisuća kuna vrijedni radovi na crkvici sv. Marije Magdalene, bombardiranoj u ratu, koja je 1955. trebala biti srušena. Spasio ju je slovenski župnik, a danas je to već šesta crkva koja se obnavlja u brodokupskom krajuDelnički gradonačelnik Ivica Knežević posjetio je tijekom ovog tjedna gradilište crkve svete Marije Magdalene u Brodu na Kupi te se upoznao s radovima u čijem sufinanciranju s 40.000 kuna (od ukupno potrebnih 97.000) sudjeluje i Grad Delnice.


Dočekao ga je vlč. Josip Tomić koji ga je upoznao ne samo s aktualnim stanjem, već i s poviješću jedne od najstarijih crkava Gorskog kotara. Crkvu je, rekao je Tomić, izgradila velikaška obitelj Zrinski i to davne 1670. godine.


– Bila je to posljednja njihova crkva sagrađena u ovom kraju, a bila je dio velikog dvorca koji postoji i danas. Posvećena je 1. svibnja 1732. godine, a u Drugom svjetskom ratu, u travnju 1944. godine, bombardirana je i jako oštećena. Godine 1955. tadašnji Narodni odbor Broda na Kupi i Općina Delnice planirali su čak i potpuno rušenje te korištenje ostataka crkve kao građevinskog materijala.
Na svu sreću, srušen je samo župni stan, a crkvu je »spasio« župnik Franc Rihtarič, Slovenac koji je Narodnom sekretarijatu u Zagreb poslao dopis u kojem je pojasnio kako je riječ o, za povijest Hrvatske i ovoga kraja, značajnom spomeniku prošlosti koji ne treba srušiti, već obnoviti.


Na svu sreću njegov je apel naišao na razumijevanje pa je zabranjeno rušenje, a od drugog dijela pedesetih polako se krenulo s obnovom koliko je to bilo moguće, podsjetio je Tomić.


Na redu Lešnica


Svećenik ističe kako se u nekoliko posljednjih godina, zahvaljujući razumijevanju i trudu vjernika, ali i nesebičnoj pomoći Primorsko-goranske županije i Grada Delnica, puno ulaže.– Ovaj krov koji sada uređujemo, šesti je crkveni krov koji u posljednje dvije i pol godine doživljava obnovu, a ukupno smo u tom razdoblju imali lijepih i značajnih 11 investicija u sakralne objekte na području tri župe ovoga kraja. Ova aktualna investicija u brodokupskoj crkvi sad je pred završetkom.


Gotova je tzv. »lađa« crkve, a slijedi uređenje i postavljanje crijepa na svetište i sakristiju. Sve će to biti gotovo ove godine, a po završetku tih poslova krenut ćemo na poslove unutrašnjeg uređenja crkve, za što nam je Primorsko-goranska županija obećala pomoć od 25.000 kuna, rekao je župnik Tomić, dodavši kako se kraju privode radovi na crkvi u Kuželju, a iduće godine krenut će se na uređenje krova na crkvi u Lešnici, i to uz pomoć Grada Delnica i Ministarstva kulture.


Potvrda identiteta


Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević izrazio je zadovoljstvo do sada ostvarenim poslovima te naglasio kako je, iako je zbog pandemije bolesti izazvane koronavirusom i niza drugih problema, stanje s gradskim proračunom teško, iskazano razumijevanje prema ovom projektu, a tako će biti i dalje.


– Ovo su mjesta posebne važnosti, ne samo strogo gledano s povijesne strane, već i s one duhovne, jer ova crkva mnogima predstavlja najdraže mjesto okupljanja i svjedočenja vjere te potvrde goranskog i hrvatskog katoličkog identiteta. Upravo stoga mi ćemo uvijek, ako je ikako moguće, biti spremni pomoći u ovakvim aktivnostima, zaključio je gradonačelnik.


Pohvale vrbovščanskim radnicima


Radove na krovištu crkve Marije Magdalene u Brodu na Kupi izvode radnici poduzetnika Tomislava Rožića iz Vrbovskog. Vlč. Josip Tomić za realizirane poslove ima samo riječi hvale: »Radi se vrlo kvalitetno i po razumnim cijenama pa vjerujem da ćemo u tijeku ove godine u potpunosti imati gotove sve poslove na krovu, a nakon toga moći ćemo krenuti i s unutrašnjim radovima«