Konferencijaw

Na prvom Goranskom danu turizma nagrađeni najbolji turistički djelatnici

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Održana je konferencija o potencijalima goranskog turizmaRazvoj turizma u Gorskom kotaru je, sudeći po brojkama, itekako uočljiv, ali veći dio posla tek je ispred Gorana, kao i svih koji žele turistički razvoj ovog dijela Hrvatske, jedan je od zaključaka danas u hotelu Bitoraj u Fužinama održane višesatne konferencije nazvane »Goranski dan turizma« koju je organizirao TZ Gorski kotar i koje je cilj bio skrenuti pažnju na goranski turizam, kako u smislu sve boljih rezultata, tako i u smislu daljnjih mogućnosti razvoja i napretka koje itekako postoje.


Naime, Gorski kotar bilježi izvrsne turističke rezultate u 2023. godini. Do 23. studenog ostvareno je 9,3 posto više dolazaka i 7,51 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle, turistički rekordne godine.


Budući da se zna da je prosinac itekako jak mjesec kad je riječ o dolascima i noćenjima, neupitno je da će dosadašnji rekordi biti nadmašeni. To svakako raduje, ali kako nikada nije dobro spavati na lovorikama, TZ Gorski kotar odlučio je za kraj rekordne godine okupiti stručnjake vezane uz različite aspekte turističkih djelatnosti te kroz dvije panel rasprave ponuditi svojevrsnu analizu posljednje za Gorane vrlo uspješne tri-četiti turističke godine, ali isto tako vidjeti što bi moglo i moralo biti bolje kako bi turistički uzlet bio nastavljen, tim više što je očigledno kako su mogućnosti turističkih iskoraka na svim područjima iznimno velike.


Doživljaj destinacije
U prvom panelu nazvanom »Doživljaj destinacije« govorilo se, između ostalog, o dosad ostvarenim pažnje vrijednim rezultatima, atraktivnosti smještajnih kapaciteta i jačanju pozicije destinacije Gorskog kotara kako bi animirali posjetitelje na dolazak.


Raspravu o toj temi moderirao je Josip Krmpotić, novinar Radio Rijeke, a sudionici su s vlastitih stajališta govorili o goranskom turizmu pa je tako Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, pohvalila brigu o rastu kvalitete smještaja, ali i istaknula činjenicu da su brojke koje Gorani ostvaruju u odnosu na brojke ostalih dijelova županije još uvijek jako male i do napretka neće moći doći bez ozbiljnijeg rasta smještajnih kapaciteta.Jelena Holenko Pirc, vlasnica turističke agencije Lynx and Fox, govorila je o radu svoje agencije koja je od jedne došla do petero zaposlenih. Ivan Arambašić, Đurđica Šimičić i Maša Lovrin Makaš pojasnili su na koje su načine marketinški predstavljali Gorski kotar potencijalnim gostima, a iskusni Nedo Pinezić naveo je niz iskustava vezanih uz turistički razvijen Krk kako bi naglasio da se ulagati mora u domaće ljude, i to u svim oblicima djelatnosti, jer to itekako može pridonijeti razvoju turizma.


Važnost ulaganja u budućnost


Kroz drugu panel raspravu, nazvanu »Važnost ulaganja za daljnji razvoj«, pokušalo se otkriti načine i modele koji goranskom području mogu donijeti značajna ulaganja koja bi generirala turistički razvoj.


S panelistima je razgovarao Marinko Krmpotić, novinar Novog lista, a najdojmljivije izlaganje imao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, koji je detaljno pojasnio način na koji su se kroz državne investicije iznimno kvalitetno razvila skijališta u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.


Uz zimski turizam ta skijališta, istaknuo je Ljevnaić, veliku zaradu donose i ljeti, a početna ulaganja države već su nakon nekoliko godina počela donositi višestruku zaradu, rekao je Ljevnaić. Preduvjeti za takva ulaganja, istaknuo je Matko Marohnić, konzultant u Horwath HTL, postoje i jasno su naznačeni u nizu izrađenih dokumenata kao što je Master plan razvoja turizma Gorskog kotara, ali u ta se ulaganja bez velike pomoći države ne može ići, rekao je Marohnić.To je potvrdio potom i David Bregovac, načelnik Općine Fužine, turistički najrazvijenije goranske sredine koja sama ne može ulaziti u velike projekte. O dosadašnjoj pomoći Primorsko-goranske županije kroz ulaganja u niz objekata i sadržaja govorio je dožupan Petar Mamula, a Marko Perić, dekan opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu dao je realan prikaz stanja iz čega je bilo jasno da posla ima još itekako puno želi li se potencijale pretvoriti u stalnu vrijednost.


Smjer u kojem bi trebalo ići, zaključio je Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar, jasno je određen strateškim dokumentima koji tvrde kako je turizam ona djelatnost kroz koju je moguće najbrže ostvariti razvoj koji cijelom ovom području može donijeti napredak.


Drugim riječima te strateške dokumente treba poštovati, a to znači i s državne i s županijske razine što više ulagati u sve vrste i oblike turističke infrastrukture, zaključio je Hrg.


Pozdravi i naglasci


Prvi je nazočne pozdravio Josip Brozović, predsjednik Skupštine TZ-a Gorski kotar, a u ime domaćina to je učinio načelnik Općine Fužine David Bregovac. Saša Popovac učinio je to u ime Hrvatske turističke zajednice pohvalivši činjenicu da je u posljednjih nekoliko godina na domaćem tržištu narasla svijest o turističkim privlačnostima Gorskog kotara.


Slavko Štefičar nazočnima se obratio u ime Ministarstva turizma i sporta istaknuvši kako se Gorski kotar uklapa u ideju o širenju hrvatskog turizma od mora prema kontinentu te spomenuo dio mogućnosti vezanih uz sufinanciranje aktivnosti vezanih uz ulaganja u turizam.


Priznanja


Prvi »Goranski dan turizma« upotpunjen je podjelom priznanja za izniman doprinos razvoju turizma u Gorskom kotaru. Nagrađeni su za ovaj prvi put odabrani u dogovoru s goranskim lokalnim samoupravama, a naravno da uz njih postoje i brojni drugi zaslužni pojedinci koji će, kako je najavio Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar, također doći na red.


Foto Marinko Krmpotić


No, ovog su puta priznanja dijeljena temeljem djelovanja, tradicije ili značaja u razvoju turizma pojedine općine ili grada. Dobitnici su Planinarsko društvo Vršak (Brod Moravice), Udruga iznajmljivača Topli dom (Čabar), hotel Risnjak (Delnice), hotel Bitoraj (Fužine), restoran Eva (Lokve), Izletište Baćine njive (Mrkopalj), Gorski park Kupjak (Ravna Gora), Kuća za odmor Divjake Log Home (Skrad) te restoran Kamačnik (Vrbovsko).