KOORDINACIJA 

Goranski čelnici se sastali s vodstvom VIK-a i delničkog Komunalca. Pričali o pripojenju

Marinko Krmpotić

Fužine su bile domaćin tematske sjednice Koordinacije goranskih čelnika

Fužine su bile domaćin tematske sjednice Koordinacije goranskih čelnika

Zakon to od nas traži i mislim da tu nemamo što posebno pričati, već to što prije napraviti, rekla je delnička gradonačelnica Katarina MihelčićNajkasnije do kraja ove godine, a vrlo vjerojatno znatno i prije, moguće već i ovog ljeta, trebale bi biti kraju privedene sve aktivnosti vezane uz pripojenje delničkog Komunalca vodoopskrba i odvodnja riječkom poduzeću Vodovod i kanalizacija, jasno je nakon danas u Fužinama održane koordinacije čelnika goranskih općina i gradova, točnije svih goranskih lokalnih samouprava osim Vrbovskog i Čabra koji zasebno rješavaju postupak pripojenja koji se pak realizira u sklopu novih hrvatskih zakona prilagođenih EU odredbama.


Štoviše, taj je posao već trebao biti gotov, a zašto nije, dalo se naslutiti iz današnje tematske sjednice Kordinacije kojoj su nazočili predstavnici općina Fužine, Mrkopalj, Brod Moravice i Skrad te Grada Delnica, kao i čelni čovjek ViK-a Andrej Marochini te Vlatka Car Prijić, rukovoditeljica Sektora pravnih i zajedničkih poslova u ViK-u.


Zna se i ne zna se


– Do udruživanja još nije došlo, između ostalog i stoga što na gradskim i općinskim vijećima goranskih lokalnih samouprava koje su suvlasnici delničkog Komunalca nije donesena odluka o tome, napomenuo je Marochini, a David Bregovac, načelnik Općine Fužine i aktualni predsjednik Koordinacije goranskih čelnika, rekao je kako do toga nije došlo jer se još točno i ne zna što bi goranskim jedinicama lokalne samouprave to uduživanje donijelo i kakva će biti cijena vode.
Boro Tomić, direktor delničkog Komunalca vodoopskrba i odvodnja dodao je kako je bitno i pitanje statusa zaposlenika sadašnjeg poduzeća, te naglasio da za usklađivanje svih akata treba određeno vrijeme, ali i istaknuo da nije sporno da se to poduzeće želi pripojiti riječkom ViK-u jer to, uostalom, traži i zakon.Odgovarajući im, Marochini je rekao da za radna mjesta trenutačno uposlenih u delničkom poduzeću ne treba biti nikakvog straha.


– Dapače, nama će vjerojatno ljudstva i nedostajati, a kad je o cijenama vode riječ, sad je nemoguće bilo što reći jer ćemo pravu sliku imati tek kad budu poznati svi udruženi u ViK, rekao je Marochini.


Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić smatra da se previše vremena do sad izgubilo na pripremu potrebne dokumentacije.


– Po mom sudu direktor delničkog Komunalca to je trebao napraviti puno ranije. Novi krajni rok nam je 31. prosinca ove godine i ukoliko to ne napravimo do tada, ići će se u tzv. prisilno spajanje jer to traži zakon.


Što se Grada Delnica tiče, mi ćemo na sjednici 27. svibnja raspravljati o odluci o priključenju, mada to u konačnici i nije važno jer odluka Vijeća može biti i negativna, a pripojenje će se morati realizirati jer to traži zakon.


Kad bi se pitalo i nas i ViK želimo li to udruživanje, odgovori bi vjerojatno s obje strane bili negativni, ali zakon to od nas traži i mislim da tu nemamo što posebno pričati, već to što prije napraviti, rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Bez žurbe


S njom se, uz napomenu kako smatra da se u cijeloj priči ne radi ni o kakvom odugovlačenju, već o pokušajima da se saznaju pojedinosti i dobiju informacije, složio i David Bregovac, istaknuvši da bi sve skupa moralo biti riješeno u idućih mjesec-dva, a da nema potrebe za žurbom istaknuo je i čelni čovjek Mrkoplja Josip Brozović, napomenuvši da još nigdje nije realiziran proces pripajanja, što je pomalo i znakovito.


Govoreći o idućim koracima, Vlatka Car Prijić, rukovoditeljica Sektora pravnih i zajedničkih poslova u ViK-u, rekla nam je da će delnički Komunalac napraviti svoju reviziju i angažirati svog odvjetnika za društveni ugovor.– Potom ćemo mi vidjeti te zaključke i ukoliko tu bude sve u redu i ne bude nekih nerealnih zahtjeva, ići će se nakon odluke Skupštine Komunalca u pripajanje po zakonu o trgovačkom društvima.


Nadam se da ćemo to sve realizirati u roku od dva do tri mjeseca, najavila je Car Prijić, a direktor Marochini napomenuo je da mu je jasno da će uvijek biti nezadovoljnih, ali da u novom sustavu ne očekuje neke veće promjene u odnosu na postojeće stanje.


– Taj novi zakon donesen je prije nekoliko godina, a na nama je da ga primijenimo na najbezbolniji način po korisnike i uposlene, zaključio je Marochini.


Važno je zbrinuti radnike


Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić ističe da je malo tko oduševljen odukom da na teritoriju Hrvatske postoji samo 41 vodno područje.


– No, zakoni se moraju poštovati. Važno je da se zbrinu svi radnici te da točno bude utvrđena sva imovina našeg Komunalca.


Naime, posljednja revizija rađena je krajem 2018. godine i u nju nije ušlo stvarno stanje koje je sad kod nas u Delnicama, kao i u nekim drugim goranskim sredinama, bitno drukčije zbog značajnih ulaganja vezanih uz hrvatsko-švicarsku darovnicu, rekla je Mihelčić.


Što je – tu je


David Bregovac žali za goranskim jedinstvom jer je, po njemu, Gorski kotar zbog svojih specifičnosti morao biti zasebno vodno područje.


– Površinom je Gorski kotar veći od čak šest hrvatskih županija. Dakle, posebni smo, a sad uzlazimo u jednu veliku aglomeraciju u kojoj će nas ovi veliki “pojesti” i o svemu odlučivati.


No, zakon nas onemogućava da budemo samostalni i iako se protiv njega buni većina u Hrvatskoj, on se mora provesti. Smatram da to nije u redu, ali što je – tu je, rekao je Bregovac.