Selidba divljači

Dvije mlade srne preseljene na Milanov vrh

Marinko KrmpotićDELNICE – U jučerašnjim ranim jutarnjim satima iz gatera koji se nalazi kraj Lovačkog doma u Delnicama i u kojem je smješteno dvadesetak primjeraka jelenske divljači, dvije su lijepe mlade srne preseljene na uzgajalište jelena lopatara na Milanovom vrhu, nedaleko od Čabra. Pojašnjavajući jučerašnju akciju u kojoj su sudjelovali djelatnici Hrvatskih šuma te Vedran Sljepčević, poznati hrvatski stručnjak za životinje, upravitelj Šumarije Delnice dipl. ing. Nenad Vančina, rekao nam je:


»Pokušavamo smanjiti brojno stanje jelena lopatara koji borave u ovom gateru. Želja nam je dio jelenske divljači preseliti na druge lokacije pogodne za uzgoj jelena lopatara. Ove dvije prve srne su početak, a najveći dio posla trebao bi biti odrađen u rujnu kad je to najpovoljnije i činiti jer su tom mjesecu mladi već dovoljno porasli da bez poteškoća mogu biti preseljeni. Ove prve dvije srne nemaju još potomstvo pa smo ih stoga i odabrali, a pomogao nam je Vedran Sljepčević koji je uspavao životinje, nakon čega smo ih dopremili do sanduka u kojima ćemo ih odvesti do Milanovog vrha«, rekao je Vančina dodavši kako je konačni cilj brojno stanje u gateru kod Lovačkog doma svesti na desetak jedinki od kojih bi jedan ili dva bili mužjaci, a ostalo ženke. Time bi im se bitno uvećao prostor koji je već i sada, ističe Vančina, veličinom dovoljan jer je jednom jelenu lopataru potrebno 30 četvornih metara prostora u uzgajalištu, a u ovom gateru imaju puno veći prostor.


Smanjenje broja ne znači i zatvaranje gatera kraj Lovačkog doma. Naime, u tom prostoru će Delnice i dalje nuditi posjetiteljima mogućnost upoznavanja s ovim lijepim životinjama pri čemu će, najavio je Vančina, uskoro biti postavljene i poučne table na kojima će uz podatke o ovim životinjama stajati i upute o tome na kojih ih se način može hraniti, odnosno što im nije dobro davati za hranu. Ove će table biti postavljene na temelju inicijative nekolicine ljubiteljica životinja (Vesna Bojić, Karmen Kraljević) koje su uočile kako brojni pojedinci nastoje »pomagati« hranom neprimjerenom za te životinje.