Aktualni načelnik

Bregovac: Novi mandat prilika je da nastavimo s razvojem Fužina

Marinko Krmpotić

U lokalnim samoupravama poput Općine Fužine politiku treba nakon izbora »maknuti iz butige«. Strančarenje je potpuno nepotrebno, čak i štetno nakon izbora jer tada svi moraju raditi za dobrobit mjesta. Tako smo mi radili i vjerujem da su to građani prepoznali, ističe BregovacFUŽINE – Da bi postao načelnik Općine Fužine, David Bregovac morao se najprije – zaljubiti u Gorski kotar. A to, kaže, nije bilo teško, iako je rođeni Riječanin i u tom je gradu proveo djetinjstvo.


No, 1994. godine njegovi roditelji prodaju stan u Rijeci i sele se u Lič gdje kupuju kuću. I tako počinje Davidov goranski dio životnog puta. Po završetku srednje škole u Rijeci, radi neko vrijeme u pilani Salopek, da bi onda krenuo »tući more« i to čini za tadašnju poznatu kompaniju Croatia Line.


Nažalost, kompanija je tada u velikim problemima, radnici ne dobivaju plaće, a među njima je i Bregovac koji, za razliku od većine svojih kolega, odlučuje reagirati. Kroz sindikalnu aktivnost upravo je on zaslužan za isplatu punih devet plaća, koliko je dugovano zaposlenicima tog brodara, a po odlasku iz Croatia Linea, Bregovac radi nekoliko godina u »3. maju« gdje je prošao od temeljnih poslova do mjesta rukovodioca, a nastavio se baviti i sindikalnim aktivnostima.


Nužno jedinstvo
Štoviše, tada se opredjeljuje i za politiku, odabravši Hrvatske laburiste te kreće u uspješnu političku karijeru u okviru koje je od 2017. godine predsjednik Hrvatskih laburista na državnoj razini. Županijski vijećnik Primorsko-goranske županije bio je od 2013. do 2017. godine i kroz svoj je rad, budući da je živio s obitelji u Liču, već tada pomagao Gorskom kotaru. Upravo stoga često je kontaktirao i s ljudima s područja Općine Fužine, među ostalima i s Draženom Starčevićem, na čiji je prijedlog prije četiri godine odlučio i ući u utrku za mjesto čelnog čovjeka Općine Fužine.


– Kandidatura je bila uspješna, isto tako kvalitetnim smatram i naš rad u protekle četiri godine pa sam se stoga i odlučio iznova kandidirati te osvojiti još jedan mandat kako bismo nastavili na aktivnostima vezanim uz razvoj područja Općine Fužine. Isticao sam i ističem da su izbori jedna priča, a nakon izbora nužno je jedinstvo. U lokalnim samoupravama poput Općine Fužine politiku treba nakon izbora »maknuti iz butige«.


Strančarenje je potpuno nepotrebno, čak i štetno nakon izbora jer tada svi moraju raditi za dobrobit mjesta. Tako smo mi radili i vjerujem da su to građani prepoznali. Ono što nam je prioritet u idućem mandatu je izgradnja zaobilaznice Fužine. Željeli smo taj projekt realizirati još u ovom mandatu, ali nismo uspjeli zbog objektivnih razloga. No, uspjeli smo u cijelosti pripremiti svu dokumentaciju pa će iduća vlast, tko god to bio, moći krenuti u realizaciju, pri čemu se nadamo pomoći države, posebno ministra Olega Butkovića koji nam je obećao pomoć jer razumije važnost te prometnice koja bi pomogla, ne samo Fužinama i Liču, već bi, siguran sam, privukla i mnoge da je koriste kako bi skratili put prema crikveničkoj i vinodolskoj rivijeri, govori Bregovac te najavljuje i ostale planove.


Turizam prioritet


– Vrlo važan projekt bit će nam i trgovi – veći u Fužinama i manji u Liču. U Fužinama bismo pod branom voljeli napraviti središnje mjesto okupljanja ljudi i održavanja raznih manifestacija, pri čemu bismo voljeli da Ina prihvati naš prijedlog i izmjesti svoju benzinsku pumpu sa sadašnje pozicije na lokaciju ispod željezničkog mosta, gdje bismo im dali prostor. Cilj je i želja napraviti i manju sportsku dvoranu koja bi omogućila treninge sportskim ekipama koje bi rado došle ovamo, ali im je nedostatak prostora za trening uvijek problem.


Općenito, još ćemo aktivnije raditi na razvoju turizma jer prostor Općine Fužine pruža fantastične mogućnosti, a prometno je mnogima u Hrvatskoj na dohvat ruke. I sam se namjeravam time baviti kad više ne budem u ovim političkim vodama. Želja mi je stvoriti mali obiteljski hotel ili nešto slično, zaključio je Bregovac.
Marinko KRMPOTIĆ