PRIČE S PLACE

FOTO Na štandovima nikada više svježeg povrća – sočne rajčice 2,5 eura, mladi krumpir jedan euro, krastavci 1,5 eura

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jagode se moglo naći i za 5 eura po kilogramu



Jučerašnje sunčano prijepodne u centru Rijeke bilo je savršeno za ispijanje kave na Korzu i slušanje uličnih svirača, ali i za odlazak na glavnu tržnicu koja je u posljednjih nekoliko tjedana živnula.


Foto galerija: Petak na riječkoj placi Foto: Vedran Karuza


Na štandovima nikada više svježeg povrća – od sočnih rajčica za 2,5 eura po kilogramu, preko mladog krumpira za jedan euro, pa do krastavaca za 1,5 eura. Mnogima omiljenih tikvica još nema na vidiku, ili su nam promakle, no zasigurno će ih se moći pronaći za koji dan.





Na jednom od štandova prodavali su se sukulenti, kaktusi i još nekoliko vrsta biljaka po vrlo pristupačnim cijenama, od 1,5 do 5 eura, ovisno o veličini.



U istom prolazu našao se i štand s mnoštvom svježeg voća, a jagode se moglo naći i za 5 eura po kilogramu, što je jedan euro jeftinije u odnosu na prošle tjedne.



Kupuju se i sadnice, a sudeći po trendovima na društvenim mrežama, čini se da se uzgoju vlastitih začina i povrća okreće i sve veći broj mladih ljudi koji pronalaze nove načine za proizvodnju hrane u urbanim sredinama.


Foto Vedran Karuza


U iščekivanju domaćih tikvica evo jednog odličnog recepta za proljetnu salatu koja se može napraviti u samo 15 minuta. Potrebno je 300 grama tikvica, 150 grama mrkve, 200 grama rajčice i dva mlada luka te kukuruz šećerac po želji.



Tikvice i mrkvu potrebno je oprati, osušiti i naribati na tanke rezance, rajčicu narezati na kriške, a mladi luk na tanke kolutiće. Dressing možete napraviti od 100 ml vode, jedne žlice octa i dvije žlice ulja, a začiniti vegetom ili vegetom za salatu.



Nakon miješanja svih sastojaka salatu je potrebno ostaviti da odstoji nekoliko minuta te je zatim spremna za jelo. Možete je jesti kao prilog, ali i kao obrok-salatu – u tom slučaju možete dodati pečenu piletinu, slanutak ili bilo koji drugi izvor proteina.