Svi za Vukovar

Crikvenički navijači odali počast Vukovaru: Pogledajte njihov novi mural i bakljadu u čast Grada heroja

Robert Šimonović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Počast Vukovaru danas u poslijepodnevnim satima odali su i učenici Područne škole Selce tako što su ispred škole upalili 86 svijeća koje simboliziraju 86 prerano ugaslih dječjih života izgubljenih u vrijeme opsade Vukovara.Vukovar! – točno u 17:30 začuo se uzvik s vijadukta „Dubračina“ i u istom času nebo iznad Crikvenice zasjalo je žarko crvenom svjetlošću. Članovi udruge navijača HNK Rijeke „Vavik vjerna Kirija“ iz Crikvenice priredili su ustinu spektakulan i zadivljujuć prizor u vidu velike bakljade, a naravno iz jednog jedinog i svima dobro znanog razloga – kako bi odali počast Vukovaru i iskazali svoju ljubav, poštovanje i vjerno prijateljstvo prema gradu heroju. Događaj je na ulice izmamio popriličan broj građana, kao i pripadnike braniteljskih udruga, udruge logoraša i udruge obitelji poginulih branitelja i udovica Domovinskog rata.


Svi oni okupili su se kako bi prisustvovali hvalevrijednoj gesti crikveničkih navijača, a nakon koje su se zaputili do novog murala „Ne zaboravimo Vukovar“, za čiju su izradu ponovno zaslužni članovi udruge „Vavik vjerna Kirija“. Uslijedilo je paljenje svijeća i polaganje vijenaca na Domovinskome mostu, u spomen i čast na sve žrtve pale za slobodu domovine u Vukovaru. Vladimir Lovrić, tajnik udruge „Vavik vjerna Kirija“rekao nam je kako se završetak murala očekuje uskoro, kao i zbog čega su se odlučili mural posvetiti upravo Vukovaru.

– Već više godina nastojimo izraditi mural posvećen Vukovaru, a ove godine napokon ćemo uspjeti realizirati takav plan u djelo. Vrijeme nas je malo prikočilo pa mural nismo uspjeli dovršiti do kraja na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kako je bilo planirano, ali već sada vide se sve bitne konture – vukovarski vodotoranj i hrvatska zastava. A zašto Vukovar? Naravno zato što je Vukovar simbol zajedništva, slobode i naše domovine, ali prvenstveno zato jer je Crikvenica primila velik broj prognanika iz Vukovara od kojih su mnogi postali Kirci i naši prijatelji. Zajedno imamo lijep suživot i mislim da bi ljubav prema Vukovaru trebalo trajno njegovati, zaključio je Vladimir Lovrić.


Počast Vukovaru danas u poslijepodnevnim satima odali su i učenici Područne škole Selce tako što su ispred škole upalili 86 svijeća koje simboliziraju 86 prerano ugaslih dječjih života izgubljenih u vrijeme opsade Vukovara. Svijeće su poslagali tako da tvore veliki križ, a učenicima je svijeće donirao član Gradskog vijeća Grada Crikvenice iz Selca, Žarko Stilin. Naime, Žarko Stilin već godinama donira svijeće selačkim osnovnoškolcima, želeći na taj način upozoriti mlade naraštaje na negativne posljedice mržnje, kao i na činjenicu da se takvo što nikad i nigdje ne smije ponoviti.