KUHANA ILI SUHA

Bivša kinodvorana u Klani bila je poprištem odlične zabave: Svima ukusna fešta od klobasic

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ove godine znanje u proizvodnji suhih i svježih domaćih kobasica odmjerilo je 18 natjecatelja, proizvođača iz klanjskoga kraja i okolice koji kobasice rade u domaćinstvima, uglavnom za vlastite potrebeKLANA – Bivša kinodvorana u Klani danas je bila poprištem odlične zabave, a ukusna hrana, neodoljivi mirisi i živa glazba koju je u prostor kinodvorane dovukla fešta od klobasic, odnosno manifestacija »K(l)obasica našega kraja« privukla je velik broj zainteresiranih posjetitelja i ljubitelja ove zimsko-pusne delicije.


Žestoka konkurencija


Manifestacija u kojoj se bira najbolja kuhana i najbolja suha domaća kobasica ove se godine održava po četvrti put te, bez obzira na dvogodišnju pauzu, svake godine okupi značajan broj posjetitelja i sudionika.

-Prije punih šest godina grupa entuzijasta se skupila i u konobi je odlučila testirati i ocijeniti svoje kobasice. Interes ljudi je ubrzo porastao, a konoba više nije zadovoljavala svojim kapacitetom te se manifestacija preselila u prostor kinodvorane. Unatrag tri godine znalo se skupiti oko tridesetak sudionika koji bi na ocjenu donijeli svoje friške ili suhe kobasice, a ove godine znanje u proizvodnji suhih i svježih domaćih kobasica odmjerilo je 18 natjecatelja, proizvođača iz klanjskoga kraja i okolice koji kobasice rade u domaćinstvima, uglavnom za vlastite potrebe, rekao je Dušan Štemberger, ističući kako su u organizaciji sudjelovali sami mještani, i to članovi DVD-a Klana, Mješovitog pjevačkog zbora »Matko Laginja« i Boćarskog kluba sv. Rok Klana, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Općine Klana.U žestokoj konkurenciji ocjenjivalo se 17 uzoraka suhih kobasica i 18 kuhanih, a uz same natjecatelje ocjenjivački su žiri činili svi posjetitelji. Naime, ono što klanjsku feštu od klobasic razlikuje od ostalih natjecateljskih gastromanifestacija jest to da posjetitelji odlučuju o pobjedniku. Tako su jučer odlučivali o najboljoj suhoj kobasici, a glasajući za svog favorita, ujedno su sudjelovali u nagradnoj igri u kojoj su imali priliku osvojiti dasku za meso, pregaču i dva kilograma kobasica. O najboljoj kuhanoj kobasici odlučivali su sami natjecatelji uz nekoliko pomagača iz publike, a za najbolje ocijenjene kobasice iz obje kategorije organizator je pripremio zlatne, srebrne i brončane pretle, odnosno medalje. Jučerašnju manifestaciju nije propustila ni načelnica Željka Šarčević Grgić koja je istaknula kako se manifestacija odlično uklapa u ovo pusno razdoblje te je i u svojim prošlim izdanjima privukla velik broj mještana.– Gastromanifestacija Fešta od klobasic dio je maškaranih događanja u našem kraju. Znamo svi da su kobasica i zelje neizostavan dio pusnih događanja te se upravo stoga manifestacija održava u vremenu pusta, a sudeći po odazivu, mještani je izrazito vole, rekla je Šarčević Grgić te je otkrila kako će sličnu manifestaciju pripremiti i uoči Uskrsa kako bi počastili mještane.


Bilo je i zelja


Klanjice, Klanjci i njihovi gosti do kasno uvečer uživali su u kobasicama i zelju koje su podijelile članice pjevačkog zbora, kolačima i palačinkama domaće radinosti, ali i receptima i kuharskim savjetima kuhara Kristiana Kozmića koji je tijekom večeri predstavio svoju novu kuharicu »Kvarnerski pjat«. Uz dobru hranu, kao i svaka dobra fešta, klanjska Fešta od klobasic nije prošla ni bez dobre muzike. Štimung je u klanjskoj kinodvorani radio glazbeni sastav Žažara iz Zlobina, a posjetitelje je pjesmama počastio i Mješoviti pjevački zbor »Matko Laginja«.