Blagdanska čarolija u gradu

Advent u Rijeci je najčarobnije doba godine. Donosimo veliki vodič što gdje isprobati

Sanda Milinković, Lucija Sučić

Reportažu snimio: Vedran Karuza

Reportažu snimio: Vedran Karuza

Gastro reportaža iz srca grada i s njegovog zaštitnika Trsata



Advent u Rijeci najčarobnije je doba godine okupano zanosnim mirisima cimeta, klinčića i prošarano veseljem naših dragih sugrađana. Dobar osjećaj prisutan je na svakom koraku, krenuvši od Korza preko Trga 128. brigade HV-a i Trga Riječke rezolucije pa sve do kazališta. U zraku se opipljivo, poput blještavih lampica pod kojima koračamo, mogu osjetiti blagdanska toplina, ugođaj i zajedništvo.


Naša adventska pustolovina krenula je upravo tim koracima, praćena mnoštvom željnim zabave, dobre hrane i stvaranja uspomena koje će prepričavati generacijama. 






Dva najveselija trga u Rijeci


Prolazeći kroz impresivnu svjetlucavu instalaciju u obliku velikog poklona s kuglicama na kojima ponosno stoji “Rijeka Advent”, ulazimo u glazbeno fantastično potkovan advent na Trgu 128. Brigade HV-a i Trgu Riječke rezolucije.


Kućica do kućice, smjestile su se u prolaz “kod Bonavije” i napravile pravi show u srcu grada koji je ovog Adventa, osim odlične gastro ponude, meka dobre zabave jer vas svakog dana očekuje live DJ nastup.


U zraku su se spajali neodoljivi i prepoznatljivi mirisi kuhanog vina, pečenih kobasica i ostalih primamljivih blagdanskih delikatesa, a miris nas je odveo do Šprinter Caffea koji se smjestio u kućice na samom centru trga.


Imali smo prilike pričati sa simpatičnim Arsenom koji nam je pobliže predstavio njihovu gastro ponudu, a kao najveći adut i ponos ovog adventa izdvojio burger od milja nazvan “Špriki”.


“Špriki je specifičan jer svaku pljeskavicu radimo posebno te unutra ne dodajemo nikakve začine. Drugim riječima, pažljivo izdvajamo meso i radimo burger po burger”, ispričao nam je.


Otkriva nam da “Špriki” nije samo njihova najtoplija preporuka, već hit mnogih koji su ga probali i oduševljeno se vraćaju.


“Ljudi ga jako vole”, sretno se pohvalio i dodao da hranu rade s puno ljubavi. Razgovor smo završili njegovom srdačnom porukom u kojoj poziva “sve vesele ljude dobre volje da dođu i da se zabave s njima“!


Uz već famoznog “Šprikija”, u ponudi nude i koljenicu u pecivu s kupusom te nezaobilaznu kobasicu u kupusu.


“Od pića, kuhano vino je nekako najtraženije”, ispričao nam je, no na najveselijoj kućici ispod Bonavije moći ćete probati i kuhani gin te se dobro rasplesati!


Nakon rasplesanog Adventa ispod Bonavie skrenuli smo u lampicama osvijetljenu ulicu koja nas je dovela do blještavog Trga Riječke rezolucije iza Radija Rijeke.


Ono što prvo upada u oči je instalacija lampica koja poput nebeskog svoda nježno pada sa Stupa svetog Vida i širi se prema okolnim zgradama.




Burger od hobotnice, spring rolls i tajni umak


Topla obiteljska atmosfera, dječji smijeh, igra i uživanje u odličnoj gastro ponudi samo su neke od posebnosti ovog dijela Adventa u Rijeci. Govoreći o posebnosti, moramo istaknuti zanimljivu i pomalo egzotičnu ponudi Teatrolanda koji se smjestio na sam ulaz u trg.


Ondje smo razgovarali s Marijanom koji nam je ispričao što se sve finog može ovdje probati.


“Kod nas je malo drugačija priča ove godine. Ljudi se navikavaju na nove okuse i zaista lijepo reagiraju na njih”, ispričao nam je, a nama je za oko zapeo vrlo nekonvencionalan burger od hobotnice.


“Volio bih da ga svatko dođe probati jer je jedno od zaista zanimljivijih jela. Oni koji su ga probali jako su zadovoljni jer je jednostavno, a fino. Sve je homemade, u brioche pecivu, s pestom od rukole i marinirane paprike te majonezom od maslinovog ulja koja je jedna od vrlo aktualnih stvari u gastronomiji i lijepo paše uz ostale sastojke”, rekao je.


“Htjeli smo napraviti neki twist u ovom Adventu da ljudi probaju različite vrste hrane pa smo uz klasične kobasice i hamburger uveli malo drugačije stvari da bi ljudi osjetili neki drugačiji đir”, ispričao nam je Marijan.


Ovdje od neobičnosti njihove adventske gastro ponude jednostavno moramo izdvojiti preukusne spring rolice, ali, isto tako, ako ste ljubitelji tradicionalnijih blagdanskih jela, u Teatrolandu nećete ostati gladni jer možete birati iz različite ponude hamburgera i kobasica.


“Kuhani gin, kuhana rakija i kuhano vino i ove godine su best selleri”, ispričao nam je Marijan, no jednostavno se moramo osvrnuti na izvrsnu varijantu kuhanog vina, koje je rađeno u kombinaciji s tropskim voćem i sirupom od vanilije, koje će vas ugrijati i zasladiti.




Kućicu do smjestili su se Costabells hotela Hilton, simpatični duo Nemanje i Antonia koji su nam predstavili bogatu i raznovrsnu ponudu slatkih i slanih delicija.


Nemanja nam je predstavio izbor pića iz kojeg izdvaja kuhano vino “u koje stavljamo maple syrup umjesto običnog šećera”, ali i totalno zanimljiv “Hot Aperol”, koji je malo drugačiji od svega što smo do sada imali prilike probati, a radi se od bijelog vina, Aperola i soka od jabuke.


Tu su i topla čokolada s različitim okusima od kojih nam se posebno svidjela spicy čokolada sa začinima.


O preukusnoj ponudi hrane više nam je ispričao kuhar Antonio te nam toplo preporučio burger simpa naziva “The Butch Cassidy”. Njegovi su glavni sastojci pljeskavica od junetine, džem od crvene paprike, rukola, cheddar sir, hrskava slanina, prženi luk, bbq i tajni umak zbog kojeg se ovaj burger definitivno isplati probati.


Dodatna i pohvalna prednost je ta što burger postoji i u veganskoj opciji, a u istoj opciji postoji i “The Monkey Nut Bowl” u kojem se nalaze pileći satay i tofu, rezanci od tikvice, riža, crvena paprika, tamarin dresing i mladi luk.


Zasladiti se možete wafflima gdje birate u mnoštvu slatkih dodataka i preljeva, a mi smo se odlučili na one šarene s umakom od pistacija i dodatkom ušećerenih mrvica i čokoladnih bombončića.




Možemo reći da Advent na trgovima sa svojom ponudom zaista izlazi iz okvira te se sigurno nećete razočarati s uvijek nasmijanom ekipom u predivnom blagdanskom ugođaju.


#adventiranjekodkazališta


Gastro reportažu iz srca Rijeke zaokružili smo popularnim #AdventiranjemKodKazališta gdje su nas dočekali brojni specijaliteti i odlično raspoložene ekipe na kućicama. Namamljeni mirisnom notom, došetali smo do kućice Rhakia bara gdje nam je simpatični David objasnio da je ono što nas je privuklo bio miris specijaliteta “Zima u čaši”.


Riječ je o kuhanoj rakiji od jabuke i cimeta koja će vas ugrijati i opustiti. Za sve one uspavane tu je “Šamar” rakija od šljive i dunje koja “budi”, a u ponudi su i rum punč,  kuhani jeger, kuhani gin, kuhani rum, kuhana votka, čaj s medom, topli zimski sok i topla čokolada.




Uz ovakve koktele savršeno odgovara i konkretan zalogajčić, a njih ove godine kod kazališta ne manjka. Stigosmo tako do kućice “Capra” kojoj je glavna ponuda bazirana na istarskom street foodu. Njihov David nam srdačno preporučuje isprobavanje Capra burgera kao njihovog popularnog klasika, ali i novitet – Vero Istriano.  


“Capra je burger od čiste junetine u brioche pecivu s kozjim sirom, radičem, kompotom od ljubičastog luka u teranu, hrskave pancete i domaćeg umaka sa začinskim biljem, a Vero Istriano je fini domaći zarebanjak u ciabatti praćen kravljom skutom, ljubičastim kupusom, domaćim umakom od maslinovog ulja, papra, senfa i malvazije”, objašnjava David.


Na ovoj kućici možete isprobati i ukusni žgvacet (burger od piletine”), a ravnodušnima vas neće ostaviti ni domaće istarske kobasice odnosno Veli Jože. Da vrijeme adventa bude savršeno i za one najmlađe, u ponudi je novitet naziva “Za miću dicu” gdje glavnu riječ vode mini burgeri i krumpirići. 


Opraštamo se od kuhanog vina, gina i kuhanog Aura teranina na ovoj kućici i puštamo da nas nos spreman za gastro delicije vodi dalje. 



Tradicionalna jela s modernim twistom


Naslanjamo se na šank kućice “Kužinavanje s Damirom Tomljanovićem” gdje nas čeka nasmijana Marcela koja iz njihove bogate ponude izdvaja chicken bowl.


“Unutra je kao podloga iceberg salata, scotti Venere crna riža, grah salata, mozzarella, paprika, ljubičasti luk, piletina, dressing od jabučnog octa, šećera i maslinovog ulja i umami majoneza kao umak”, objašnjava Marcela dok uživamo u bogatom okusu oku i nepcu dojmljive zdjele.


Pored ovoga, vesela ekipa preporučuje probati janjeću špicu (janjeći šiš, tortilja, ljubičasti kupus, pesto od mladog luka i maslinovog ulja, kajmak, Tabasco majoneza), Philly cheese sandwich, kao i domaći burger naziva “Naš burger” te vege i veganski burgeri.


Lijepo je vidjeti da je na većini adventskih kućica ponuda odmaknuće od nekadašnjih “masnih” burgera i hot dogova.




Primjerice, kućica Picnic u ponudi ima tradicionalnu kobasicu, ali uz twist pod nazivom Cheez Dog.


“Domaća kobasica u brioche pecivu kojeg spajamo s karameliziranim lukom, kečapom i senfom, čipsom od sira i cheddar sirom”, kaže nam Ivan sa spomenute kućice i dodaje da su vrlo traženi krumpirići od batata preko kojeg stavljaju domaći umak od tartufa, grana padano sir i mladi luk. A uočili smo i jedan vrlo poznati burger…


“To je famozni blackie burger kao naše svojevrsno signature jelo u kojeg stavljamo junetinu u brioche pecivo od krumpirovog tijesta, domaći umak od senfa i meda, karamelizirani luk, cheddar sir i čips od pancete”, ističe Ivan. 


Osim ukusnih zalogaja, u ponudi je i kuhani Hendrick’s gin u kojeg stavljaju  liker od bazge te domaći zimski sok od jabuke koju povezuju sa slanom karamelom i botanica začinima.




Ljubitelji slatkoga neće ostati razočarani


Ako želite dozu tradicije u modernom aranžmanu, savjetujemo posjet “Kući kobasica” Mate Jankovića čija će vas nasmijana ekipa uputiti u ponudu. Objašnjavaju nam da su im najveći hitovi craft sausage s krumpirićima ili batat. Zanimaju nas i njihovi favoriti pa jednoglasno dobivamo preporuku za isprobati kranjsku kobasicu i batat kao nešto novije u ponudi ove godine.


Doznajemo i da posjetitelji najviše naručuju klasičnu debrecinku i craft sausage koja je novitet, a posebna je po tome što ima Béchamel umak s cheddarom i gljivama. Naoko možda neobična kombinacija, ali vjerujte nam na riječ – fantastična je.




Svaki pravi gurman zna da je jedan od postulata onaj da nakon slanog slijedi slatko pa smo tako došli do Ivana na kućici Di Mare Waffles. Zaključujući da je iza kućica mnoštvo Ivana, pitamo ga što se sve može isprobati.


Imamo fritule i waffle na štapiću koje pratimo raznim kombinacijama; od Orea, M&Msa, badema, cimeta, bijele čokolade i Nutelle do šarenih mrvica za djecu. Ima ovdje za svakoga ponešto!”, kaže nam Ivan i dodaje da se najviše traži Oreo te božićna kombinacija koju čine bijela čokolada, bademi i cimet.




Njezino veličanstvo – Trsatska gradina


Teška srca napuštamo Adventiranje kod kazališta i penjemo se prema riječkoj ljepotici koja čuva grad, u ovo doba godine odjevena u posebno svjetlucavu krinolinu. Njezino veličanstvo – Trsatska gradina.


“Gradina je u potpuno novom ruhu. Lampice hladne bijele boje su tu prvi put u ovih šest  godina, a na ulazu je i najveća ikad postavljena svjetleća skulptura u regiji – stilizirani božićni poklon visine skoro pa šest. 


Na Gradinu je ove godine postavljeno 12 kilometara lampica što je najviše do sada, a odabrali smo lampice posljednje LED tehnologije koje troše manje energije i gase se u ponoć, a pale u četiri sata popodne”, kaže nam organizator Vedran Babić koji nas je s obitelji dočekao ispred kuće Bake Mraz koja je potpuna atrakcija na Trsatu.




“Baka mraz je tu svaki petak i subotu, a svake srijede od 17 do 19 sati dolaze nam ili ona ili Djed Božićnjak. Do kraja adventa organizirano je 17 različitih programa zaključno s dočekom Nove godine za one mlađe i one nešto starije”, dodaje nam Vedran.


Pitamo ga kako je prošlo otvorenje s obzirom na to da je advent ove godine malo drugačiji od dosadašnjih diljem Hrvatske zbog nogometnog prvenstva.


“Više sam no zadovoljan otvorenjem jer smo imali uvertiru u paljenje lampica u vidu gledanja nogometne utakmice kojoj je prethodila poruka poslana nama od strane izbornika Dalića na čemu mu se zahvaljujemo”, kaže Vedran kazavši da su s nestrpljenjem čekali otvorenje i sami početak adventa, a sve je prošlo prilično gužvovito.


Na Trsatu smo posjetili Vintage House na samom početku kraj ulaza u impresivno osvijetljenu Gradinu gdje nas je dočekao Dean. Objašnjava nam da je ponuda kućice bazirana na domaćim češnjovkama s Grobnika, domaćim cheeseburgerom i hot dogom koji je pravi hit kod onih najmlađih.


“Popularan je pulled beef sendvič koji se sastoji od trgane svinjetine ili junetine, malo cimeta i muškatnog oraščića”, dodaje uz komentar da se u kućici nalazi i veliki izbor “cuge”. 



Pričajući o cugi, ne možemo zaobići kućicu RIA gdje nam Karlo predstavlja kuhanu rakiju, kuhani teranino i kuhani gin. Kaže (a mi potvrđujemo!) da je kuhana rakija izrazito fina i punog okusa, a glavna zvijezda večeri svakako je popularni teranino. 


Na kućici koju prati veseli natpis “Merry Christmas” na ulazu u dveri Bake Mraz, dočekat će vas prigodni Santa burger. Riječ je o hamburgeru od 100 % domaće junetine, aurore, chilyja, rukole, pomidora i cheddar sira u brioche pecivu.



Kao što je Rijeka odjenula svoje svečano blagdansko ruho, tako su kuhari i konobari odjenuli adventsku gastro ponudu u plašt modernizma spojenog s tradicijom i odveli čitav doživljaj na jednu zamjetno bolju i jaču razinu.


Ovogodišnji Advent u Rijeci zasigurno će udovoljiti svim vašim čulima; bilo da želite uživati u šalici kuhanog vina (ili gina!), stvarati uspomene s voljenima, uživati u pogledu na grad s Trsatske gradine ili isprobavati gastro poslastice obasjani lampicama… sve vam je tu, na dlanu grada koji teče.