Mars Rover 2020

VIDEO NASA uspješno testirala helikopter: “Sljedeći put kada budemo letjeli, letimo na Mars”

Portal Novilist.hr

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Iz Laboratorija za mlazni pogon kalifornijskog Instituta za Tehnologiju (JPL) stiže vijest da je NASA uspješno testirala helikopter koji će uskoro poletjeti za Mars.Sve što se do sada istraživalo o „crvenom planetu“, istražilo se sa Zemlje. Inženjeri se nadaju da će „Mars helikopter“ uspjeti preletjeti površinu Marsa i pružiti sasvim jedan novi pogled na planet.


NASA je u kalifornijskom laboratoriju testirala helikopter težak 1.8 kilograma pomoću vakuumskih komora koje izmjenom različitih plinova te drugačijom gravitacijom, imitiraju atmosferu Marsa, doznajemo s Independenta.


„Izuzetno tanka atmosfera je samo dio izazova koji je naš helikopter morao proći. Da bi zaista simulirali let na Marsu, morali smo oduzeti dvije trećine Zemljine gravitacije, jer je ona na Marsu mnogo slabija“, izjavio je Teddy Tzanetos, izvođač testova na helikopteru, a prenosi JPL.
NASA planira lansirati helikopter s Roverom Mars 2020 u srpnju 2020. godine, a planira se da će helikopter doseći planet u veljači 2021. „Sljedećeg puta kada budemo letjeli, letimo na Mars“ rekla je projekt menadžerica za helikopter, MiMi Aung.


 „Gledajući naš helikopter u komori, nisam mogla ne misliti o povijesnim vozilima koja su bila unutra u prošlosti. Komora je bila domaćin različitih misija, od proba ‘Ranger Moon-a’, ‘Voyagera’ i ‘Cassinija’ do apsolutno svakog Mars Rovera do sada. Vidjevši naš helikopter unutra, shvatila sam da smo i mi na putu pravljenja jednog malenog djela svemirske povijesti.“ dodaje Aung.