Iz ledenog doba

Topljenje leda u Sibiru otkrilo najbolje očuvani trup krznatog nosoroga iz ledenog doba

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U izvještajima se navodi da je ovo jedan od najbolje očuvanih primjeraka životinje iz ledenog doba ikad pronađenih. Trup ima većinu svojih mekih tkiva još uvijek netaknutima, uključujući dio crijeva, gustu dlaku i nakupine masti.Više nego ikad u hladnim polarnim krajevima posljednjih godina se bilježe otkrića otkrića mamuta, krznatih nosoroga i mladunaca špiljskih lavova jer se vječni led sve više topi na golemim područjima Sibira zbog globalnog zatopljenja.
Tako je ovih dana led u uzmicanju otkrio još jednu životinju iz vremena ledenog doba čije bi smrznuto tijelo moglo biti staro između 20 i 50 tisuća godina.


Dobro očuvani vunasti nosorog s mnogim netaknutim unutarnjim organima izvučen je iz vječnog leda na krajnjem sjeveru Rusije.
Ruski mediji izvijestili su u srijedu, kako prenosi Reuters, da je trup otkriven otapanjem vječnog leda u Yakutiji u kolovozu, nakon nevjerojatnog toplinskog vala u Sibiru prošlo ljeto kad su temperature dosezale nezamislivih 38 stupnjeva Celzija. Znanstvenici čekaju da ledene ceste u arktičkoj regiji postanu prohodne kako bi ih sljedeći mjesec predali u laboratorij na studije.


U izvještajima se navodi da je ovo jedan od najbolje očuvanih primjeraka životinje iz ledenog doba ikad pronađenih. Trup ima većinu svojih mekih tkiva još uvijek netaknutima, uključujući dio crijeva, gustu dlaku i nakupine masti.
Televizija Yakutia 24 citirala je Valeryja Plotnikova, paleontologa iz regionalnog ogranka Ruske akademije znanosti, koji je rekao da je vunasti nosorog bio vjerojatno imao 3 ili 4 godine kad je uginuo i smatra da je vjerojatni uzrok smrti utapljanje.
Točnije datiranje starosti ostataka nosoroga bit će moguće kad se podvrgne radioizotopnom datiranju u laboratoriju.


Trup je pronađen na obali rijeke Tirekhtyakh u okrugu Abyisk, blizu područja na kojem je 2014. pronađen još jedan mladi vunasti nosorog. Istraživači su za taj primjerak, kojeg su nazvali Sasha, utvrdili da je star 34 tisuće godina.