Oprezno sa šminkom

Nećete vjerovati što su znanstvenici pronašli u 15 posto kozmetičkih proizvoda

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iz analize objavljene danas u časopisu Environmental Health Insights, vidljivo je da je u 15 posto uzoraka pronađen azbest, valjda zadnja stvar na svijetu koje bi htjeli namazati na lice. Naime, azbest je nepogrešivo kancerogen i što je najgore, ne postoji sigurna granica izloženosti toj opasnoj tvariTalk, najmekši mineral gline koji sastoji od hidratiziranog magnezijskog silikata je baza za većinu pudera za lice i tijelo, počevši od onog za male bebe. Općenito se smatra neutralnim po ljudsko zdravlje, no znanstvenici na osnovu analiza kozmetičkih proizvoda, točnije pudera upozoravaju da kozmetička industrija ne koristi adekvatne metode za provjeru sastava talka od velikih dobavljača.


Zapravo, ono što su laboratorijski testovi zdravstveno-ekološke organizacije Environmental Working Group (EWG) pokazali na kozmetičkim proizvodima baziranih na talku je prilično šokantno. Naime, iz analize objavljene danas u časopisu Environmental Health Insights, vidljivo je da je u 15 posto uzoraka pronađen azbest, valjda zadnja stvar na svijetu koje bi htjeli namazati na lice. Naime, azbest je nepogrešivo kancerogen i što je najgore, ne postoji sigurna granica izloženosti toj opasnoj tvari. I najmanja količina udahnutih čestica mogu godinama i desetljećima kasnije izazvati rak pluća ili smrtonosni mezoteliom. Studije su pokazale da 60 posto žena koje su oboljele od mezotelioma nisu nikad profesionalno, na poslu bile izložene azbestu.


“Mnogi poznati kozmetički brendovi koriste talk u puderima za lice koji se prilikom nanošenja mogu i udahnuti“ – prenosi SciTechDaily riječi Nnekae Leiba iz EWG-a.  U „Skin Deep“ online bazi podataka EWG je identificirao preko dvije tisuće proizvoda za osobnu njegu koji sadrže talk, uključujući tu praškaste ili prešane pudere koji se lako mogu udahnuti tijekom nanošenja.
Otkud azbest u talku? Geološki, talk i azbest mogu pripadati istoj iskopanoj rudači koja se iz zemlje crpi za industrijske potrebu i rafiniraniju uporabu u kozmetičkoj industriji. Zanimljiva je činjenica da još od 50-ih godina postoji svijest da u talku ima azbesta, no prvo se nije znalo kakve azbest opasnosti krije, a 70-ih kad je nepobitno potvrđena njegova kancerogenost, industrijski lobisti su uvjerili Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA), da mogu sami detektirati azbest i ukloniti ga iz svojih proizvoda. S novim laboratorijskim nalazima Environmental Working grupe, jasno je da su te metode detekcije falične. Testove pudera proveo je jedan od vodećih svjetskih instituta za analizu komercijalnih produkata što se tiče prisutnosti azbesta, The Scientific Analytical Institute iz Sjeverne Karoline.


„Od odsutne je važnosti da FDA propiše rigoroznie testove na azbest u proizvodima baziranim na talku koji služe osobnoj uporabi. Naš laboratorij i dalje pronalazi azbest u proizvodima, uključujući tu kozmetičke proizvode namijenjene djeci. Neshvatljivo je da postoji precizna metoda utvrđivanja prisutnosti azbesta, a da kozmetička industrija nije obavezna koristiti je“ – kaže Sean Fitzgerald, šef Scientific Analytical instituta i priznati ekspert u ovom području.


I u industriji su očito u posljednje vrijeme postali svjesni propusta i opasnosti, pa je ove godine velika kozmetička tvrtka Johnson & Johnson objavila da prestaje stavljati na tržite baby pudere bazirane na talku. Malo prekasno, s obzirom da se u zadnje vrijeme kompanija suočila s tisućama tužbi uglavnom žena koje tvrde da su dobile zloćudne bolesti jer su godinama trošile njihove proizvode.


Iako je uporaba azbesta već odavno stavljena na crnu listu u SAD-u, broj smrti od mezotelioma, rijetkog i smrtonosnog raka tankog sloja tkiva koji pokriva većinu unutarnjih organa. Vjerojatno je to posljedica znanstveno utvrđene činjenice da taloženje azbesta u tijelu može izazvati bolest i desetljećima nakon izloženosti. Prema podacima EWG-a, godišnje 15 tisuća Amerikanaca umire od bolesti izazvanih izloženosti azbestu u nekom obliku.