Izvrsno gnojivo

Sastojak kojeg sigurno svaki dan koristite, bit će vam odličan za njegu biljaka

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ne bacajte ga jer je upravo ono što treba vašim biljkama

Ostaci kave bogati su kalijem, magnezijem, kalcijem i drugim mineralnim solima: to ih čini izvrsnim gnojivima za tlo, korisnim za hranjenje biljaka i cvijeća.


Još jedna prednost korištenja taloga kave u vrtu ili posudama za biljke je odbijajuće djelovanje protiv puževa i drugih malih insekata.


Miris kave je, zapravo, neugodan za mnoge male životinje, koje se radije drže podalje od vaših biljaka.


Pazite, međutim, da koristite talog kave u maloj količini u tlu jer talog ima prilično kiselu pH vrijednost, što mijenja pH tla i nije pogodno za rast svih biljaka.


Stoga prije nego što ga upotrijebite, istražite koju razinu alkalnosti trebaju vaše biljke i prilagodite je prema tome.


Ako biljke ne podnose previše kiselo tlo, bilo bi bolje da nađete druga prirodna gnojiva kao alternativu kavi.


Kako koristiti talog kave za biljke


Nakon što ste provjerili da svojim pH ne šteti vašim biljkama, možete nastaviti s korištenjem taloga kave u tlu za hranjenje biljaka i cvijeća.


To možete učiniti na tri različita načina.


Prvi način, koji je ujedno i najjednostavniji, sastoji se od mrvljenja taloga kave rukama i raspoređivanja direktno po površini tla, u posudi ili u vrtu.


Ako usvojite ovu tehniku, pazite na količine i ne pretjerujte u pokušaju da poboljšate zdravlje biljaka, jer biste riskirali da učinite suprotno.


Alternativno, možete napraviti tekuće gnojivo za prskanje ne samo po korijenju, već i po lišću i granama.


Samo razrijedite malo ostatka kave u toploj vodi, ostavite da odstoji jedan dan prije nego što filtrirate smjesu i upotrijebite je na biljkama.


Naposljetku, talog kave možete ugraditi u kompost prije presađivanja biljaka, kako biste ga koristili svaki put kada svoje biljke premještate iz jedne posude u drugu.


Međutim, čak i u ovom slučaju, dobro je paziti na količine kave, koji ne moraju biti pretjerani.