Svjedok vremena

Prodaje se rukom pisani priručnik posade Apolla 11 – jedini dokument koji je sletio na Mjesec

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Budući da nije bilo audio ili video zapisa o onome što se dogodilo u kokpitu Eaglea, priručnik se smatra jedinstvenim svjedokom povijesti. Također označava prvo pisanje ljudskog bića na drugom nebeskom tijeluDetaljni priručnik koji su koristili američki astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin za slijetanje na Mjesec 1969. godine bit će prodan na aukciji u srpnju, a cijena bi mu mogla porasti na 9 milijuna dolara.


Knjiga s 44 stranice opisuje svaku proceduru koja je bila potrebna za odvajanje, slijetanje i sastanak s komandnim modulom Columbia kada su Armstrong i Aldrin postali prvi ljudi koji su hodali po Mjesecu.


– To su upute, korak po korak, koje pokrivaju cijeli dio leta, rekla je Christina Geiger, zadužena za knjige i rukopise aukcijske kuće.
Uz tehničke podatke knjiga sadrži crteže i gotovo 150 znakova i bilješki koje su napisali Armstrong i Aldrin, piše Reuters.


Budući da nije bilo audio ili video zapisa o onome što se dogodilo u kokpitu Eaglea, priručnik se smatra jedinstvenim svjedokom povijesti. Također označava prvo pisanje ljudskog bića na drugom nebeskom tijelu, prodaje ga privatni kolekcionar koji ju je kupio od Aldrina.


“Svatko želi nešto što je odletjelo u svemir ili na Mjesec. To je kul jer možete pogledati na Mjesec i pomisliti: “Imam predmet u džepu koji je bio tamo”, kazala je Geiger.