Moe

Po prvi put u povijesti otkriveni se otisci velikih ptica stari 12 milijuna godina na Novom Zelandu

Portal Novilist.hr

FOTO/Haastov orao i Moe, Wikimedia Commons

FOTO/Haastov orao i Moe, Wikimedia Commons

Otisci su pronađeni u tvrdom blatu rijeke, ispod otprilike jednog metra vode. Ovo su prvi tragovi životinje pronađeni na otoku, a vjeruje se da su stari oko 12 milijuna godina. Prvi naseljenici na Novom Zelandu pronašli su niz otoka bogatih morskim hranom, a škrtih po pitanju jestivog bilja. Tijekom milijuna godina, Novi Zeland je razvio jedinstveni ekosustav. Nema gotovo niti jednog autohtonog sisavca, a dom je za otprilike 378 živopisnih ptica, od kojih se mnoge ne mogu pronaći nigdje drugdje u svijetu.


Bez rizika od predatora, veliki je broj tih ptica potpuno bez obrane i bezbrižno uživa u šumskom životu.


No, jedna izumrla vrsta ptica s tog područja ne bi imala nikakvih problema s velikim predatorima. Radi se o ptici moa koja pripada redu nojevki, a njezin daleki rođak je emu.
Ova ogromna ptica je duplo viša od odraslog čovjeka i teška gotovo tri puta više nego on, prenosi MSN. 


Imali su malo prirodnih predatora, osim (sada izumrlog) Haastovog orla, jer je njihova visina bila odlično oružje.


No, ptice su bile spore i nezgrapne, a nestale su zbog raskrčenih šuma koje su do tada bile njihovo stanište. S vrlo malo alternativnih izvora za hranu, Maori koju su stigli na Novi Zeland, ubrzo su počeli s ubijanjem tih ptica za hranu. U roku jednog stoljeća, ptice su zauvijek nestale.


Ranije ove godine, jedan je vozač traktora s Novog Zelanda imao fantastično otkriće. Vodeći svoje pse na plivanje u rijeku, Michael Johnston je primijetio neobične uzorke u blatu i kontaktirao lokalni muzej Otago, doznajemo s MSN-a. Nekoliko dana kasnije, stručnjaci iz muzeja su koristeći podvodne kamere i dihalice, pronašli još sedam otisaka stopala izumrle Moe.


Otisci su pronađeni u tvrdom blatu rijeke, ispod otprilike jednog metra vode. Ovo su prvi tragovi životinje pronađeni na otoku, a vjeruje se da su stari oko 12 milijuna godina.Nedavno kišno vrijeme na tom području, doprinijelo je eroziji koja je otkrila skrivene glinene ploče i ukupno sedam otisaka.


Svaki od njih je velik otprilike 30 centimetara, a stručnjaci iz muzeja trenutno rade na izvlačenju istih iz gline.