Prsten Epsilon

Po prvi put određena temperatura prstena: I s novim slikama, Uranovi prstenovi ostaju misterija

Portal Novilist.hr

FOTO/JPL - NASA

FOTO/JPL - NASA

"Bili smo zapanjeni kad smo vidjeli da se prstenovi jasno vide kad smo prvi put smanjili podatke", rekao je astronom Leigh Fletcher sa Sveučilišta Leicester.Trinaest prstenova oko Urana otkrilo je nepoznate detalje nakon obrade termalne slike koju su astronomi preuzeli s ledene planete. Po prvi put, istraživači su odredili temperaturu prstena i potvrdili da je glavni prsten – naziva Epsilon – jedinstven u Sunčevom sustavu, javlja Science Alert.


Obično je Saturn jedini na slici s prstenom, jer oni koji kruže oko Urana, Jupitera i Neptuna mogu se vidjeti samo snažnim teleskopima.


Kada je riječ o Uranu, ne znamo mnogo o njegovim prstenovima, jer oni reflektiraju vrlo malo svjetla u optičkim i bliskim infracrvenim valnim duljinama koje se obično koriste za promatranja Sunčevog sustava. Zapravo, toliko su mutni, da nisu ni otkriveni sve do 1977. godine.
Stoga je bilo pomalo neočekivano kada su se prstenovi pojavili u termalnim slikama koje su astronomi napravili da bi istražili temperaturnu strukturu atmosfere planeta.


“Bili smo zapanjeni kad smo vidjeli da se prstenovi jasno vide kad smo prvi put smanjili podatke”, rekao je astronom Leigh Fletcher sa Sveučilišta Leicester.


Budući da je riječ o termalnoj slici, istraživački je tim prvi put mogao naučiti temperaturu prstena: samo -196 Celzijusa, što je vrelište tekućeg dušika pri standardnom atmosferskom tlaku.


Potvrđeno je da su prstenovi relativno čudni u usporedbi s onima oko drugih planeta. Kad je Voyager 2 proletio pored Urana 1986. godine i uzeo hrpu snimaka, znanstvenici su primijetili da je prstenovima nešto nedostajalo.


U Saturnovim se prstenovima čestice kreću u punoj veličini – od praškaste prašine do zrnastih stijena. Fotografije s Jupitera i Neptuna pokazuju vrlo prašnjave prstenove, sastavljene uglavnom od finih čestica.


Uran ima listove prašine između prstena, ali sami prstenovi sadrže samo komade veličine loptice za golf. “Ne vidimo manje stvari”, rekao je astronom Edward Molter (Sveučilište Berkeley).


“Nešto je otklonilo manje stvari ili se sve to zajedno sljubljuje. Jednostavno ne znamo. Ovo je korak prema razumijevanju njihovog sastava i da li su svi prstenovi došli iz istog izvornog materijala, ili su oni različiti za svaki prsten.“, prenosi Science Alert.


Najvjerojatnije objašnjenje su čvrsti orbitirajući objekti, uništeni bilo udarcima ili plimnim silama. Prema ranijim podacima, uključujući slike u gotovo infracrvenom spektru snimljenom na Keckovom opservatoriju 2004. godine, sam sastav prstena oko Urana razlikuje se od ostalih.


“Albedo je mnogo niži i tamniji poput ugljena”, rekao je Molter. “Prstenovi su također iznimno uski u usporedbi s prstenovima Saturna. Najširi, prsten Epsilon, varira od 20 do 100 kilometara širine, dok su Saturnovi široki na stotine ili desetke tisuća kilometara.”


Dakle, čak i sa zapanjujućim novim slikama, prstenovi još uvijek ostaju velika misterija. Više tragova bi moglo stići uskoro, svemirski teleskop „James Webb“, sa svojom vrhunskom tehnologijom promatranja, pogodi nebo 2021. godine.


U međuvremenu, istraživanje je prihvaćeno u časopisu „The Astrophysical Journal“.