Analizirani fosili

Paleontolozi indetificirali novu vrstu dinosaura na obali Viktorije

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Galleonosaurus dorisae je drugi dinosaur tog tipa koji je identificiran sa 125 milijuna godina starih kamenih platformi jugoistočno od MelbourneaGalleonosaurus dorisae je drugi dinosaur tog tipa koji je identificiran sa 125 milijuna godina starih kamenih platformi jugoistočno od Melbournea.


– Milijunima godina prije ovo je područje bilo bujna šumovita riftska dolina s lancem vulkana dugim 4000 kilometara, rekao je paleontolog Matthew Herne sa Sveučilišta New England.


“To je izgubljeni svijet. Ništa od toga nije dostupno ili očigledno, osim fosila, a jedino mjesto na kojem možemo pristupiti ovim fosilima je južna obala Viktorije”, dodao je Herne.
Dr. Herne i kolege proveli su posljednjih 10 godina pažljivo analizirajući fosile s područja Flat Rocksa u blizini Inverlocha koje su prikupili drugi paleontolozi i volonteri tima Dinosaur Dreaming.


Analiza fosila, objavljena u časopisu Journal of Palaeontology, ukazuje da je Galleonosaurus pripadao velikoj skupini biljojeda poznatih kao ornithischian, odnosno, ptičji dinosaurus.


Ti dinosauri imaju kukove koji nalikuju suvremenim pticama, a paleontolozi su ustvrdili da su bili prilično okretni i hodali na dvije noge, živjeli su oko rubova jezera i velikih rijeka na tom području.


“Čini se da je Galleonosaurus nesumnjivo usko povezan s čak četiri ili pet drugih vrsta koje izgledaju pomalo slično i slične veličine, ali se razlikuju po anatomiji čeljusti i zuba”, rekao je Herne.


Tim je koristio 3D tehnike mikro CT skeniranja kako bi analizirao zub i pet čeljusnih kostiju različitih veličina, piše ABC News.


Različite veličine ukazuju da su dinosauri bili u različitim fazama razvoja. Čeljusti su se razlikovale od onih Qantassaurus intrepidusa koji je otkriven prije 20 godina.


“Čini se da je Qantassaurus imao mnogo jaču, snažnu čeljust. Galleonosaurus je imao ´finije crte lica”, zaključio je Herne.