Kanadsko istraživanje

Novi klimatski model kaže: prag opasnog globalnog zatopljenja prijeći ćemo između 2027. i 2042. godine

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Međuvladin panel o klimatskim promjenama prije je procijenio da bi prag opasnog globalnog zatopljenja mogao nastupiti bilo kad između sadašnjeg vremena i 2052. godine. Nova metoda suzila je taj vremenski rasponPrag globalnog zatopljenja opasnog po Zemlju od 1,5 stupnja Celzija vjerojatno će biti prekoračen u razdoblju između 2027. i 2042. godine, objavili su istraživači s kanadskog Sveučilišta McGill. Ovo je mnogo preciznije određeno vremensko razdoblje od onog kojeg je projicirao Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) koji od 1988. na inicijativu UN-a nastao da bi procjenjivao rizik od klimatskih promjena uzrokovan ljudskim djelovanjem. IPCC je, naime, procijenio da bi prag opasnog globalnog zatopljenja mogao nastupiti bilo kad između sadašnjeg vremena i 2052. godine.


IPCC svoje procjene bazira na klimatskim tako zvanim modelima opće cirkulacije (GCM) koji se baziraju na matematičkim modelima pomoću kojih računala izračunavaju moguće ishode. No, kako kažu na Sveučilištu McGill, na osnovu njih dobiva se vrlo širok raspon mogućih rasta temperature. Tako je IPCC procijenio da bi s udvostručavanjem CO2 u atmosferi temperatura zraka porasla između 1,9 do 4,5 stupnjeva Celzija. No, takva procjena je zaista široka i donosi vrlo različite scenarije ishoda: povećanjem od 1,9 C došlo do blažih klimatskih promjena, a s povećanjem od 4,5 C prosječne temperature Zemlju bi zadesila katastrofa.


“Naš novi pristup projiciranju Zemljine temperature temelji se na povijesnim klimatskim podacima, a ne na teorijskim odnosima koje GCM nesavršeno bilježi. Naš pristup omogućuje procjenu osjetljivosti klime i njezine nesigurnosti iz izravnih promatranja s malo pretpostavki” – kaže suradnik-autor studije Raphael Hebert, bivši diplomirani istraživač sa Sveučilišta McGill, koji sada radi u Alfred-Wegener Institutu u njemačkom Potsdamu.
U studiji objavljenoj na Phys.org su istraživači predstavili novi model skaliranja klimatskog odziva (SCRF) za projiciranje Zemljine temperature do 2100. godine. Temeljen na povijesnim podacima, model smanjuje nesigurnosti predviđanja za približno pola prema njihovim nalazima, u odnosu na pristup koji trenutno koristi IPCC . Analizirajući rezultate, istraživači su otkrili da će se prag opasnog zagrijavanja od preko 1,5 C vjerojatno prijeći između 2027. i 2042. godine. U odnosu na Međuvladin panel o klimatskim promjenama došli su i do ponešto drugačijih procjena o rastu prosječne temperature. Ona je u prosjeku 10 do 15 posto niža od IPCC-ove procjene u promatranom razdoblju.


“Sad kad su svjetske vlade napokon odlučile djelovati po pitanju klimatskih promjena, moramo izbjeći situaciju u kojoj bi politički čelnici mogli tvrditi da se i malim pomacima mogu izbjeći opasne posljedice. S našim klimatskim modelom, ostavlja se manje prostora za izgovore, opasnost je pred vratima i zahtijeva radikalne poteze“ – zaključio je jedan od autora studije Shaun Lovejoy, profesor na Odjelu za fiziku kanadskog Sveučilišta McGill.