Zdrava plastika ne postoji

Njemački znanstvenici zaključili da je bioplastika zapravo jednako otrovna kao i konvencionalna plastika

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tvari sadržane u bioplastici mogu nanijeti direktne štete stanicama ili se ponašati kao hormoni koji narušavaju balans tijelaObična plastika napravljena je na bazi nafte i može sadržavati tvari za koje znamo da su opasne ako dođu probavni sustav. Stoga je bioplastika unazad nekoliko godina forsirana kao alternativa jer ima neke očite prednosti. Može biti biorazgradiva, obično je izrađena od recikliranog materijala ili biljne celuloze. No posljednja istraživanja otkrivaju da to ne znači da nije toksična.


Prema istraživanju Goethe sveučilišta u Frankfurtu i istraživačke skupine PlastX pri Institutu za socijalno-ekološka istraživanja, bioplastika je zapravo jednako otrovna kao i konvencionalna plastika.


“Plastika na biološkoj osnovi i biološki razgradiva nije ništa sigurnija od druge plastike,” kaže Lisa Zimmermann s Goethe sveučilišta, autorica analize čiji se rezultati objavljeni u časopisu Environment International. Naglasila je u članku da su proizvodi na bazi celuloze i škroba sadržavali najviše kemikalija. Oni su također pokrenuli jače toksične reakcije u laboratorijskim uvjetima.
PlastX grupa provela je dosad najveće istraživanje na temu bioplastike i došla do zaključka da tvari sadržane u bioplastici mogu nanijeti direktne štete stanicama ili se ponašati kao hormoni koji narušavaju balans tijela.


Studija uključuje 43 različita proizvoda od plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, papir za pakiranje čokolade, boce za piće i vinske čepove. Osamdeset posto tih proizvoda sadržavalo je u sebi preko 1000 različitih kemikalija. Neki od njih i 20 tisuća kemikalija.


Jasno je da je nemoguće pratiti sve moguće štetne učinke toliko različitih materijala. Naime, čak i naizgled slični proizvodi imaju poseban kemijski sastav. Plastična vrećica izrađena od bio-polietilena može sadržavati potpuno različite tvari od čepa za bocu koji je napravljen od istog materijala.