Crveni planet

NASA traži volontere za jednogodišnju simulaciju života na Marsu

Hina

Foto NASA/CHAPEA crew

Foto NASA/CHAPEA crewAmerička svemirska agencija NASA traži četvero motiviranih kandidata za jednogodišnju simulaciju života na crvenom planetu.


Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u “Mars Dune Alpha” u Houstonu, simulacijskom mjestu veličine oko 160 četvornih metara, po uzoru na zamišljenu stanicu za istraživanje Marsa, objavila je NASA u petak.


Istraživačka stanica je modularna 3D ispisana konstrukcija u svemirskom centru Johnson u Houstonu.
Program će simulirati izazove misije na Marsu, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja komunikacije i okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje staništa, tjelovježbu i uzgoj usjeva.


Ovo je već druga takva simulacija koja je dio NASA-inog programa “CHAPEA” (Crew Health And Performance Exploration Analog) koji ima za cilj pripreme za misije na Mars.


Prijave su otvorene do 2. travnja, a kandidati moraju imati diplomu iz prirodnih znanosti, biti u dobi od 30 i 55 godina, “zdravi, motivirani”, nepušači i imati američko državljanstvo ili stalni boravak. Također moraju vladati engleskim jezikom.