Istraživanja

Kolekcija ‘oštećenog softvera’: Belgijska bolnica čuva tri tisuće bolesnih mozgova

Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Istraživanjem mozgova pacijenata oboljelih od psihoza i shizofrenija može se ući u molekularnu strukturu stanice, otkriti kako se ponašaju proteini u pojedinoj fazi bolestiDUFFEL Psihijatrijska bolnica u belgijskom gradiću Duffelu posjeduje jednu od najvećih zbirki ljudskih mozgova u svijetu, a znanstvenici se nadaju da bi mogli biti ključ za razvitak novih metoda liječenja psihoza, shizofrenija i teških depresija. Psihijatrijska bolnica Duffel čuva više od tri tisuće mozgova psihijatrijskih pacijenata a ova neobična zbirka bila je dio veće kolekcije mozgova koju je prije 40 godina počeo skupljati britanski neuropatolog John Corsellis. Londonska bolnica koja je pohranjivala mozgove duševnih bolesnika suočila se s nedostatkom prostora za preparate kojima je trebao novi dom. Prošle godine Englezi su se suglasili da dio zbirke preseli u Duffell kraj Antwerpena na sjeveru Belgije.


– Otišli smo u London i preuzeli većinu mozgova relevantnih za psihijatrijska istraživanja, kaže Manuel Morrens, profesor kognitivne neurologije na Sveučilištu Antwerpen koje nadgleda kolekciju. Mozgovi su pohranjeni u podrumu bolnice, u plastičnim posudama ispunjenim formaldehidom. Neki su još uvijek netaknuti, dok se na drugima vide tragovi seciranja.

Znanstvenici objašnjavaju da su stariji mozgovi puno zanimljiviji za istraživanje jer tadašnji bolesnici nisu primali suvremene lijekove. Koristeći najsuvremenije istraživačke metode, znanstvenici mogu vidjeti kakvi su se molekularni procesi događali u mozgovima oboljelih, te ih uspoređivati s mozgovima psihički zdravih osoba.


– Zahvaljujući ovoj zbirci možemo vidjeti koji su proteini bili aktivni tijekom određenih faza bolesti, te ih usporediti s podacima kod zdravih osoba. Ta će nam saznanja pomoći razumijevanju onoga što se događa u mozgu psihijatrijskih bolesnika, rekao je Morrens. Prvi rezultati istraživanja bit će dostupni koncem ove godine. (