Revolucionarno djelo

Jedan od prvih primjeraka Darwinovog “Postanka vrsta” prodan za pola milijuna dolara

HinaPrvo izdanje »Postanka vrsta« Charlesa Darwina prodano je za rekordnih pola milijuna dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća Bonhams.


Knjiga stara 160 godina prodana je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. Dvostruko je to veći iznos od onoga kojem se Bonhams nadao.


Knjiga puna naziva »Postanak vrsta prirodnim odabirom« izvrsno je očuvana i bila je u privatnoj zbirci zadnjih sto godina, objavila je izdavačka kuća.
Darwin, britanski prirodoslovac i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. Njegova revolucionarna znanstvena teorija prekretnica je u povijesti znanosti jer se sukobila s religijskim uvjerenjem u kreaciju.


Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko iz prvoga izdanja koje su poslane prijateljima i obitelji. Njezin izvorni vlasnik bio je njemački botaničar Robert Caspary, Darwinov suradnik.


Casparyjev primjerak prodan je početkom 20. stoljeća Edwardu Bradfordu Titcheneru, profesoru na njujorškom sveučilištu Cornellu. Nasljedio ju je potom donedavni vlasnik, koji nije imenovan.