Pod lupom "zraka smrti"

FBI pratio Teslu: Amerikanci objavili dokumente zapečaćene poslije smrti znanstvenika

Igor Duvnjak

Istražitelji Federalnog istražnog biroa su prije 73 godine iz hotela Newyorker, gdje 1943. umro veliki znanstvenik Nikola Tesla odnijeli puna dva kamiona njegovih radova i pisama, a ono štoh je najviše zanimalo su podacio o savršenom oružju – zraci smrtiNikola Tesla, po onoj staroj kako se »za dobrim konjem prašina diže«, ne prestaje biti temom rasprava. Genij iz ličkog Smiljana koji je poručivao »ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom«, odnedavno je u centru pozornosti nakon što je FBI objavio Tesline bilješke, nacrte, ideje i prepisku nakon pune 73 godine od kad je američka vlada zaplijenila puna dva kamiona njegovih stvari. Sve je na svijetlu dana zahvaljujući tamošnjem Zakonu o slobodi informacija. Dokumentacija je naime javno dostupna na internetskoj stranici američkog Federalnog istražnog biroa. Sada je samo potvrđena osporavana tvrdnja da je vlada SAD-a bila zainteresirana za »zraku smrti« – oružje koje je navodno osmislio Tesla.


Potvrđeno je i da je bilo planirano hapšenje Teslinog nećaka Save Kosanovića, diplomata, kasnije ni manje ni više nego ministra unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. To i činjenica da je u priču rodbinski upleten i kandidat za američkog predsjednika Donald Trump potvrđuje lakonsku poruku starijih ljudi da je sve politika, »čak i kada se dva tića tiho spremaju na spavanje«. Priča je puna zapleta kao u nekom špijunskom filmu, odvija je u danima prije i nakon Drugog svjetskog rata te u eri već zaboravljenog hladnog rata i američko-sovjetskog suparništva.


Sve je podložno promjenama, tako i navodne povijesne činjenice te beogradski B-92 komentirajući objavljene formulare špekulira i s datumom Tesline smrti. Do sada se naime vjerovalo kako je on umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu Newyorker 7. siječnja 1943., ali objavljeni dokumenti navode da je umro zapravo 8. siječnja. Usput su navedeni i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve te papire i donijela ih u skladište na Manhattanu. Nisu bili sigurni, s obzirom da je Tesla naturalizirani Amerikanac, imaju li pravo na njegovu imovinu, ali presudila je bojazan da se nacrta mogu dočepati protivničke obaveštajne agencije »na barem dva dana«, što bi ugrozilo nacionalnu sigurnost. Sada je objavljeno pismo kontroverznom J. Edgaru Hooveru, prvom direktoru FBI-a, u kojem se upozorava na značaj članka u kojem Tesla svojedobno govori o toliko spominjanoj »zraci smrti«, o njegovom potencijalnom »ključnom značaju« za buduća ratovanja. U to ratno doba ništa nije prepušteno slučaju te je preporučeno neka znanstvenik »konstantno bude pod prismotrom«, kako bi ga se zaštitilo od neprijateljskih agenata, koji bi mogli otkriti »tajnu o tako neprocjenjivo važnom instrumentu«.


Kao u filmu
Navedeno je i da je spominjani Kosanović, kojeg navodno Tesla nije volio, pokušao doći do tih važnih dokumenata i nacrta. FBI je naime strahovao da će on dati »informacije neprijateljima«. U toj dokumentaciji, klasificiranoj kao obaveštajna, navoden je i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa suradnicima uzimao stvari iz pokojnikovog sefa, pri čemu je priložen i prijedlog agenta FBI-a neka se Kosanović optuži za provalu i da ga se uhiti.


–…rečeno nam je da bi trebalo da osiguramo materijal koji je navodno uzeo Kosanović jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike važnosti da to ne dospije u novine, gdje bi neprijatelji mogli imati uvid u materijal – navedeno je u izvješću.


Sve se to odvijalo u jeku velike borbe protiv nacizma. Memorandum u dokumentima FBI-a je naime datiran s 9. siječnja 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, »poznato kao zraka smrti«. Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald je inače u razgovoru s jednim američkim državnim funkcionarom kazao da mu je Tesla samo mjesec dana prije svoje smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Fitzgerald je također govorio i o navodnom revolucionarnom dizajnu torpeda.Obavještajci su skupljajući materijale o Nikoli Tesli dolazili do bizarnih zaključaka, kakav je primjerice u jednom pismu iz pedesetih. Riječ je o spominjanju njegovih izuma, te o stroju napravljenom po njegovim nacrtima 1950., kojim se održavala »interplanetarna komunikacija« i »komunikacija sa svemirskim brodovima«. – Svemirci su posjetili Tesline inženjere više puta i rekli su nam da je on s Venere, da je donesen na ovaj planet 1856. kao beba i da je ostavljen kod gospodina i gospođe Tesle u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija – piše u tom pismu.


Sada se objavljivanjem tajnih dokumenata okrenulo naglavce. Ranije se naime mislilo da famozna »zraka smrti« ne postoji, a FBI je mirno tvrdio da nitko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti da ih je imao u posjedu. Istina je međutim sasvim drugačija. FBI je imao itekakav materijal vezan uz izumitelja iz Smiljana. Pritom je za potrebe analize tih Teslinih dokumenata angažiro tehničkog suradnika Johna O. Trumpa, elektroinženjera, fizičara i pronalazača, rođenog strica aktualnog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Nakon što su njegovi agenti prikupili sve Tesline papire, odnijeli su ih u skladište na Manhattanu i o tome su napisali izvještaj. Nakon tog događaja, dokumenti su još samo jednom došli u nečije ruke i to je bilo 26. i 27. siječnja 1943.


Analiza označena slovima


Priloženi su i utisci agenata predvođenih Johnom O. Trumpom, koji su ispitivali Tesline papire i koji su se morali kretati za, po njih vrlo skliskom terenu visoke znanosti. Tako se navode dokazi označeni slovima. Onaj s A govori o mogućnosti elektrostatičkih generatora kao izvora jednosmjerne struje visokog napona. Teslin bežični toranj, podignut 1902. dostizao je, kako stoji u tom tekstu, do 30 milijuna volti. U dokazu B se osim o reaktivnoj sili glicerina i dinamita, diskutira o mogućnosti prenošenja struje mehaničkim vibracijama kroz Zemljinu koru. Proces deplinifikacije i pročišćavanja metala je tema dokaza C, dokument je vjerojatno napisan oko 1930. Generiranje visokog napona i ubrzavanje naelektriziranih čestica je nešto čime se Tesla bavio u dokazu D napisanom 8. studenoga 1935. O vještini proizvodnje zemaljskih pokreta na daljinu je riječ u dokazu E. U pismu napisanom 12. lipnja 1940. za Westinghouse Electric and Manufacturing Company Tesla predlaže metodu za prijenos velikih količina energije na velike udaljenosti u vidu mehaničkih vibracija kroz Zemljinu koru. To je bilo vizionarski, ali neizvedivo te je Westinghouse pristojno odbio ideju. Dokaz F navodi Teslin opis elektrostatičke metode za proizvodnju visokih napona velike moći. Ovaj generator koristi se za ubrzavanje naelektriziranih čestica, vjerojatno elektrona. U dokazu F je priložena shema povezana s postojećim sredstvima za proizvodnju visokonaponskih katodnih zraka za zajedničku upotrebu elektrostatičkog generatora i vakumske cijevi. Dokaz G je pismo Carolla Feeda od 10. rujna 1938. godine u kojem ima biografskih informacije o Nikoli Tesli, a dokaz H se sastoji od niza pisama predstavnicima britanske vlade u kojima se, uz naknadu, nudi otkrivanje tehnike za ubrzavanje sićušnih čestica. Takvi snopovi bi činili zraku smrti, sposobnu za zaštitu Velike Britanije od zračnog napada. Bilo je to 1939., a vrlo brzo Britanci su nažalost doživjeli razarajuće zračne napade. Oni međutim u ono doba, s pravom ili ne, nisu bili zainteresirani za Tesline ponude.


Metoda proizvodnje moćne radijacije, pismo potencijalnim davateljima licenci o telegeodinamici, Teslin novi sustav fluidnog pogona, njegovo mišljenje o energiji budućnosti, bežično prenošenje električne energije, svjetski sustav bežičnog prijenosa energije, jedan znanstvenikov intervju, njegov dogovor s Amtorg Traiding Corporation, sve su to teme preostalog klasificiranog dokaznog materijala koji je ostao iza znanstvenika. Sve to svjedoči o životu i djelu čovjeka, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti čovječanstva.