Ovo je veliko

Arheološka senzacija: Znanstvenici riješili misterij netaknutog oružja kineskih terakotskih ratnika

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Vojska terakota sastoji se od tisuća keramičkih ratnika i konja u prirodnoj veličini uz brončana kola i oružje, dio je ogromnog mauzoleja iz 3. stoljeća prije Krista koji se nalazi u blizini grada Xi'an te je napravljen za Qin Shi Huanga, prvog cara jedinstvene Kine. Nađen 1974. godine, mauzolej predstavlja jedno od najvećih arheoloških otkrića 20. stoljeća.Desetljećima su znanstvenici bili zbunjeni čudesnim očuvanjem brončanog oružja povezanog s glasovitim kineskim terakotskim ratnicima, koji su zadržali sjajne, gotovo netaknute površine i oštre oštrice nakon što su bili pod zemljom više od dva tisućljeća.


Nedavno objavljeno Istraživanje međunarodnog tima znanstvenika moglo bi ´baciti u vodu´ intrigantnu hipotezu – da su drevni kineski majstori koristili neočekivano naprednu metodu očuvanja pomoću metalnog kroma.


Očuvanost oružja, uključujući mačeve, koplja i helebarde, posljedica je slučajnosti, zaključili su znanstvenici nakon ispitivanja 464 komada brončanog oružja i dijelova.
Krom koji se nalazi na brončanim površinama, utvrdili su, bila je jednostavno kontaminacija laka obogaćenim kromom koji su majstori nanosili na figure od terakote i dijelove oružja. Krom nije imao nikakvu ulogu u njihovom očuvanju, piše Reuters.


Vojska terakota sastoji se od tisuća keramičkih ratnika i konja u prirodnoj veličini uz brončana kola i oružje, dio je ogromnog mauzoleja iz 3. stoljeća prije Krista koji se nalazi u blizini grada Xi’an te je napravljen za Qin Shi Huanga, prvog cara jedinstvene Kine. Nađen 1974. godine, mauzolej predstavlja jedno od najvećih arheoloških otkrića 20. stoljeća.


Znanstvene analize prije gotovo četiri desetljeća otkrile su krom na površini nekog od oružja, potaknuvši hipotezu da su proizvođači oružja koristili tretman na bazi kroma kako bi spriječili koroziju.


Premaz za pretvorbu kroma, tehnologija otkrivena početkom 20. stoljeća, koristi se za obradu metala kako bi ih učinila otpornijim na koroziju.


“Lak je primijenjen na vojsku terakote kao temeljni premaz prije nego što su obojeni, i mislimo da je vrlo vjerojatno da je također primijenjen na drvene dijelove koji su sada propali, kao što su ručke i osovine”, rekao je Marcos Martinón-Torres, koji je vodio studiju objavljenu u časopisu Scientific Reports.