Ohrabrujuće otkriće

Američka studija pokazala da viša razina Omega-3 kiselina u krvi štiti od fatalnih ishoda u zarazi korona virusom

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Znanstvenici iz Fatty Acid Research Instituta (FARI) i suradnici iz uglednog Cedars-Sinai medicinskog centra objavili su prvi direktni dokaz da viša prisutnost omega-3 masnih kiselina smanjuje rizik od smrti u infekciji korona virusomU sada već skoro godinu dana dugoj pandemiji nebrojeno smo puta čuli nagađanja da postoje tvari i lijekovi čijim uzimanjem smanjujemo rizik da bi zaraza COVID-om mogla završiti fatalno. Među ostalima i omega-3 masne kiseline su i u ozbiljnoj medicinskoj literaturi označene kao nešto što bi moralo imati blagotvorni utjecaj na ishod zaraženih virusom. No, dosad su sve to bile hipoteze, postavljene na osnovu znanstvene logike i pojedinačnih slučajeva.


Znanstvenici iz neprofitne fundacije Fatty Acid Research Instituta (FARI) i suradnici iz uglednog Cedars-Sinai medicinskog centra u Los Angelesu i Orange Countyju objavili su u časopisu Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids prvi direktni dokaz da viša prisutnost omega-3 masnih kiselina smanjuje rizik od smrti u infekciji korona virusom.


U njihovoj studiji koja je obuhvaćala sto pacijenata primljenih u bolnicu s komplikacijama uzrokovanih korona virusom, svima je uzet uzorak krvi i testiran na Omega-3 Indeks kojim se utvrđuje razina ove masne kiseline u krvi. 14 pacijenata od tih sto nije preživjelo zarazu.
Njih sto podijeljeno je u četiri grupe po visini razine omega-3 u krvi. Samo jedna osoba iz grupe s najvećom razinom je umrla. Ostalih 13 bilo su pripadale grupama s manjom razino omega-3 masnih kiselina u krvi.


Preračunato u statističke podatke, znanstvenici su došli do zaključka da je su oni iz grupa s nižom prisutnošću omega-3 u krvi imali četiri puta veći rizik da umru od posljedica zaraze.


„Iako studija ne ispunjava standardne statističke standarde, ova pilot studija, uz prijašnje mnoge dokaze o protuupalnim efektima eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline, snažno sugerira da ove hranjive tvari mogu reducirati rizik od nepovoljnih ishoda zaraza korona virusom. Opsežnije studije potrebne su kako bi potvrdile ove preliminarne nalaze“ – rekao je SciTech Daily Arash Asher, glavni autor studije.


Inače, omega-3 masne kiseline odavno su prepoznate kao čuvar ljudskog zdravlja, prije svega jer štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida i protupalnim svojstvima. Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba, riba iz hladnih mora poput haringe i lososa, alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi. Dodaci prehrani koji sadrže pročišćeno i koncentrirano riblje ulje također su vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina.