Hackhaton

Započeo Ri-Hack: Međunarodno natjecanje IT-evaca održava se u Rijeci

Portal Novi list

Foto: Ri-Hack

Foto: Ri-Hack

U organizaciji RITEH Web Teama-aJučer je u Rijeci započeo Ri-Hack, prvi međunarodni trodnevni hackathon u organizaciji RITEH Web Teama. Za one manje upućene, hackathoni su sve popularniji oblik natjecanja gdje timovi u zadanom roku moraju donijeti što bolja programska i druga rješenja.


Od ukupno petnaest prijavljenih timova odabrano je dvanaest koji se bore za vrijedne nagrade. Ukupni nagradni fond iznosi 14.000 kuna.


Foto: Ri-Hack

Foto: Ri-Hack


Natjecanje se održava u prostorijama Step Ri-ja, a svim natjecateljima osiguran je smještaj u studentskom domu na Kampusu. Dijelom je financiran kroz natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a dijelom kroz sponzorstva.
Danas će natjecateljima biti predstavljen zadatak osmišljen od strane sponzora natjecanja. Tema zadatka je Eco Rijeka – Čuvajmo naš grad. Natjecatelji na raspolaganju imaju 24 sata.


Foto: Ri-Hack


Foto: Ri-Hack


U tom kratkom roku bit će potrebno osmisliti i razviti rješenje koje će poboljšati organizaciju prijevoza otpada, sprječavanje neodgovornog ponašanja i mogućnost komunikacije s građanima u vezi s gospodarenjem otpadom.


Natjecatelji će u nedjelju prezentirati svoja rješenja, a stručni žiri koji se sastoji od stručnjaka iz Asseca, Croza i Spana ocijeniti će rješenja i odabrati pobjednike.


 


Foto: Ri-Hack

Foto: Ri-Hack


Kako se došlo na ideju o organiziranju hachatona pojasnio je Arian Skoki, doktorand tehničkog fakulteta i voditelj RTW-a:


“Prilikom izrazito ugodnog gostoprimstva na hackathonu u Nišu započela je naša ideja (RITEH Web Teama) pokušaja organizacije međunarodnog hackathona u Rijeci koji bi okupio mlade i perspektivne snage hrvatske te ostalih bliskih država kako bi se okušali u rješavanju jednog od svakodnevnih problema u našem društvu.


Osim pružanja samog izazova, ideja je da se mladi IT-jevci međusobno upoznaju te ostvare kontakte za budućnost. Zasada smo izrazito zadovoljni realizacijom. Mnogo truda, vremena te ljubavi je uloženo u isto te smo izrazito zahvalni Tehničkom fakultetu, Sveučilištu u Rijeci, StepRi-ju, udruzi UPTZ, IEEE Rijeka te sponzorima koji su prepoznali našu ideju te pomogli u realizaciji.


Odaziv je bio iznimno visok te smo nekoliko ekipa nažalost morali otpisati. Naravno, s godinama se nadamo da će nas hackathon rasti, a odaziv biti veći i širi te okupljati mnoge državljane Europe.


Svrha natjecanja ovog tipa je olakšati prijelaz s fakulteta u industriju, ali se i međusobno povezati u svrhu stvaranja bolje budućnosti!”


Više o Hackathonu možete pronaći na službenoj stranici www.ri-hack.com.


Foto galerija: Ri-Hack 2022.