POVIJESNA MISIJA

VIDEO Pogledajte kako je NASA obavila misiju zabijanja letjelice DART u asteroid

Hina

REUTERS

REUTERS

Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letjelici, a zadnju sliku letjelica je snimila dvije sekunde prije udara.NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid. Bila je to povijesna misija obzirom na to da se radilo o “prvom planetarnom testu za obranu” Zemlje od potencijalnog udara tako da ga se skrene s njegove putanje.


Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letjelici, a zadnju sliku letjelica je snimila dvije sekunde prije udara.

Cilj je misije zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje – asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti.


Veliko finale dogodilo se u 23 sata po američkom vremenu.


DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja će pokušati skrenuti s putanje opasan objekt u izravnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.


NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.


Astronomi trenutačno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 milijuna godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.


Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.


Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi, što bi se trebalo dogoditi u 23.14 GMT u ponedjeljak.


“Asteroid Dimorphos: Stižemo do tebe”, tvitala je NASA u vrijeme lansiranja.


Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos.