Nakon izlaska na burzu

Vrijednost dionice Trumpove društvene mreže pada, ali ga i dalje drži u krugu milijardera

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump ima u vlasništvu većinskih 79 milijuna dionica Truth Sociala. Kad se prvi dan izlistavanja na burzi dionica prodavala po 78 dolara, Trumpov udio vrijedio je basnoslovnih 6 milijardi dolara, jučer je ta vrijednost pala na i dalje „masnih“ 3,8 milijardi dolaraNakon što je gotovo 30 godina Trumpovo poslovno carstvo bilo u potpunosti privatno, odnosno njegovo, bivši predsjednik SAD-a i pretendent da to ponovno postane, dio tog poslovnog carstva udružio je sa “shell” kompanijom, odnosno prošli tjedan učinio javnim, izlistavanjem na Nasdaq burzi.


Riječ je o njegovoj Trump Media & Tehnology grupi, iza koje se zapravo krije društvena mreža Truth Social. Počelo je senzacionalno, nove dionice skočile su prvi dan 56 posto od nominalne cijene, na 78 dolara, pa se do kraja prvog dana ustabilile na nešto skromnijih 58 dolara. I slijedećih dana bilo je slično, iako su analitičari tvrdili da prodaja dionica po ovim cijenama, odnosno tržišna vrijednost Trumpove tvrtke koja je skakala i do 11 milijardi dolara prkosi logici.


Naime, izlistavanje na Nasdaq burzi uključuje i obaveznu objavu stanja tvrtke, osnovne podatke koji za Trump Media & Technology grupu nisu sjajni. Tvrtka je u 2023. imala gubitak od 58 milijuna dolara, a Truth Social društvena mreža kao njena kičma, muči se s privlačenjem korisnika. Zapravo se ne zna koliko ima aktivnih korisnika, objavili su tek da onih koji su ikad otvorili račun ima 8,9 milijuna. Za usporedbu, Facebook ima gotovo 3 milijarde aktivnih korisnika, pa je Truth Social pravi patuljak i to zapravo nije za usporedbu jer je i tržišna kapitalizacija Facebooka 1,35 bilijuna dolara (ili razumljivijim riječima 1250 milijardi dolara).
Po tržišnoj kapitalizaciji možda je usporediviji Reddit, društvena mreža forumskog tipa. Ona vrijedi 8 milijardi dolara, a ima preko 70 milijuna aktivnih korisnika i godišnji promet od 800 milijuna dolara u 2023. godini. Truth Social u isto je vrijeme uprihodio tek 4,13 milijuna dolara što ne da nije dovoljno za profit, već je generiralo krupni gubitak od 58 milijuna dolara u prošloj godini. Dodatni uteg poslovanju je izostanak vidljive vizije i poslovnog plana koji bi mogao ohrabriti racionalne ulagače da će Truth Social u neko dogledno vrijeme bar rasti i proširiti bazu korisnika, kad je već iluzorno očekivati da se može približiti brojkama Muskovog X-a, a kamoli Facebooka ili Instagrama, društvenim mrežama koje Trump zdušno mrzi i misli da su istinski neprijatelji američkog naroda, što god to značilo.


Sve ukazuje na to da je cijena dionice prenapuhana i da njena visina nije rezultat poslovne logike, već svega ostalog što s poslovanjem nema veze, između ostalog i ideologije. Kao što analitičari zaključuju, dionice Trump Media & Tehnology grupe, kupovali su prvih dana (i) njegovi politički sljedbenici, oni koji bi ga ponovno voljeli vidjeti kao predsjednika.


Kao što se i očekivalo, taj se balon počeo ispuhivati prilično brzo, jučer se dionica Trumpove društvene mreže prodavala po 21 posto manjoj cijeni negoli u petak, za 48,66 dolara.


No, to je i dalje visoko iznad procjena neovisnih ekonomskih stručnjaka. Neki od njih misle da bi realna vrijednost dionice, nakon saznanja o „uspjesima“ kompanije u 2023., mogla biti oko 2 dolara.


Donald Trump ima u vlasništvu većinskih 79 milijuna dionica. Kad se prvi dan izlistavanja na burzi dionica prodavala po 78 dolara, Trumpov udio vrijedio je basnoslovnih 6 milijardi dolara, jučer je ta vrijednost pala na i dalje „masnih“ 3,8 milijardi dolara. Procjenjuje se da Trump ima oko 400 milijuna u novcu, plus nekretnine i druga ulaganja, tako da ga je trenutna situacija s dionicom Truth Sociala promovirala u milijardere, odnosno ugurao se u 500 najbogatijih ljudi na svijetu trenutno po Bloombergovom indeksu milijardera.


S obzirom na sudske presude i visoke odštete koje Trump mora platiti,  dobro bi mu došao taj novac, no on trenutno ne može do njega. Prema dioničkom ugovoru (po kojem Trump drži 58,1 posto vlasništva tvrtke), Trump će tek šest mjeseci nakon izlaska na burzu moći prodavati dionice. A za šest mjeseci vrijednost dionice mogla bi pasti na dolar ili dva što opet Trumpa na neki način čini dobitnikom jer će i u tom slučaju iz tvtke moći izvući između osamdesetak i 160 milijuna dolara.


Dakako, veliku će ulogu igrati sami predsjednički izbori. Ukoliko Trump pobijedi u studenom i po drugi put postane predsjednik, Truth Social bi mogao biti glavni kanal njegove komunikacije sa svijetom. U tom slučaju, igra se mijenja iz korijena, Truth Social bi mogao postati stabilni i relevantni igrač u području društvenih mreža i u skladu s tim, vrijednost dionice bi mogla rasti.