Ideja iz Norveške

Umjesto ogromnih vjetroturbina, konstrukcija s preko sto malih propelera za proizvodnju struje

T.I.

Foto: WCS

Foto: WCS

Samo jedna ovakva konstrukcija mogla bi proizvoditi dovoljno struje za 80 tisuća europskih kućanstava, a mogla bi biti i učinkovitija od velikih vjetroelektrana jer bi njegovi manji propeleri mogli uspješno raditi i na većim brzinama vjetra i proizvoditi više energije, dok velike turbine na većim brzinama vjetra reduciraju brzinu vrtnjeNorveška tvrtka Wind Catching Systems (WCS) objavila je vrlo ambiciozni projekt plutajućeg vjetroagregata sačinjenog od niza manjih propelera za koji kažu da će generirati na godišnjoj razini više struje negoli najveća pojedinačna vjetro-turbina na svijetu, a usput će troškovi izgradnje biti mnogo manji pa bi onda i cijena tako dobivene energije morala biti niža.


„Hvatač vjetra“ će imati kolosalne dimenzije, visinu od čak 320 metara s konstrukcijom koja će sadržavati preko sto propelera čijom će se vrtnjom proizvoditi energija. O kakvoj je „građevini“ riječ slikovito je na svojoj stranici objavila sama tvrtka, fotomontažom gdje uz konstrukciju kao patuljci stoje Eiffelov toranj, Kip slobode, jumbo jet avioni i ogromni cruiser.


Samo jedna ovakva konstrukcija mogla bi proizvoditi dovoljno struje za 80 tisuća europskih kućanstava, a mogla bi biti i učinkovitija od velikih vjetroelektrana jer bi njegovi manji propeleri mogli uspješno raditi i na većim brzinama vjetra i proizvoditi više energije, dok velike turbine na većim brzinama vjetra reduciraju brzinu vrtnje kako bi se zaštitile od oštećenja, ali u tim uvjetima ne proizvode energije koliko bi mogle da se brže vrte.
Uz to manji propeleri se lakše održavaju i trajnost im je veća. Jedna velika vjetroturbina ima predviđeni radni vijek od 30 godina, dok bi ovakvi kompleksi manjih turbina mogli potrajati i 50 godina.


Tvrtka Wind Catching Systems nije sama u ovom poslu i priča nije samo tehnološka fantazija, ima potporu investicijskih kompanija North Energy i Ferd, a tehnologiju je razvila u suradnji sa servisnom kompanijom za vjetro-postrojenja Aibel i norveškim IFE Institutom za energetsku tehnologiju.


Ipak, sve je u ranoj fazi razvoja, nova tehnologija iskorištavanja vjetra na otvorenom moru je još ideja na papiru, iz WCS-a tek trebaju objaviti kad misle napraviti prototip ovakvog postrojenja i kad bi moglo doći do prve instalacije.