Diskografski rezultati 2020.

U Americi se prihod od gramofonskih ploča sasvim približio downloadu digitalne glazbe

T.I.

iStock

iStock

Striming je neprikosnoven, njegova maloprodajna vrijednost je iznosila preko 10 milijardi dolara. Ploče su uprihodile 619 milijuna, download glazbe 632,3, a CD-i tek 483,3 milijuna dolaraOdgovor na pitanje kako se zarađuje najviše novca od snimljene glazbe, već odavno nije ni gramofonska ploča, ni CD, pa niti download digitalne glazbe. Prema podacima Udruženja diskografske industrije Amerika (RIAA) za 2020. godinu, daleko najviše prihoda od snimljene dolazi od striminga, odnosno online slušanja glazbe.


Prema navodima u izvješću ukupna maloprodajna vrijednost prihoda od snimljene glazbe lani je iznosila 12,2 milijarde dolara. Od toga, streaming je činio čak 10,1 milijardu američkih dolara.


U godini pandemije, u tom segmentu je glazbena industrija profitirala jer je spomenutih 12,2 milijarde maloprodajne vrijednosti za 9,2 posto više negoli 2019. godine.
Što se tiče fizičkih glazbenih izdanja, segment gramofonske ploče i dalje raste. Broj prodanih vinila u 2020. (podaci se odnose na SAD), skočio je za čak 29,2 posto u odnosu na 2019. godinu i prihodi od prodaje ploča popeli su se na respektabilnih 619 milijuna dolara. CD je i dalje u padu (za krupnih 23,4 posto), kao i prihodi koji su se zaustavili na 483,3 milijuna dolara. Gramofonska ploča je umalo po prihodima prestigla i download digitalne glazbe. Prodaja albuma i pjesama u digitalnom obliku kombinirano je donijela prihod samo 12, 7 milijuna veći od onog gramofonskih ploča, 632,3 milijuna dolara.


Kod prodaje glazbe u fizičkom obliku stvari su jasne, zna se fiksno koliko postotaka u lancu prodaje ide kome, od trgovaca, preko diskografskih kuća do autora glazbe. Sa strimingom stvari nisu tako jasne i postoje sve glasniji prigovori samih glazbenika da od tih pusti milijardi prihoda u njihove džepove dolazi malo ili ništa.