Pljušte tužbe

Talijanski korisnici traže odštetu od Applea zbog ukidanja softverske podrške za iPhone 6

T.I.

Problem je u tome što su se neki modeli iPhonea 6 mogli kupovati sve do sredine 2018. godine pa se njihovi kupci s pravom mogu osjećati prevarenimaPočetkom prošle godine Apple je objavio listu iPhone modela za koje više neće pružati podršku, odnosno neće osiguravati softverske nadogradnje, nužne prije svega zbog zaštite od cyber napada.


Među njima, pomalo iznenađujuće, našao se i iPhone 6 koji je u prodaju pušten krajem 2014. godine, što znači da je samo nakon 6 godina postao zastarjeli model.


Problem je u tome što su se neki modeli iPhonea 6 mogli kupovati sve do sredine 2018. godine pa se njihovi kupci s pravom mogu osjećati prevarenima.
I čini se da se neki od mnogobrojnih korisnika kojima je iPhone 6 dobar i nakon šest godina ne mire s tim da više ne mogu sigurno koristiti svoje ispravne uređaje. Među njima i talijanski korisnici iPhonea 6 koji je u svim svojim inačicama prodan u oko milijun komada na Apeninskom poluotoku.


Naime, talijanska udruga potrošača Altroconsumo objavila je danas da će Apple dati na sud zbog namjernog skraćivanja vijeka trajanja, odnosno nemogućnosti korištenja iPhonea 6 radi prekida softverske podrške. U to ime Altroconsumo zatražio je i naknadu štete korisnicima iPhonea u visini od 60 milijuna eura.


Reuters prenosi priopćenje Applea u kojem se kaže da nikad nisu išli za tim da namjerno skrate vijek Appleovim proizvodima ili umanje dobro iskustvo s proizvodom kako bi ga natjerali da kupi noviji proizvod. Prilično čudna izjava, s obzirom da talijanska udruga potrošača upravo na tome gradi svoj slučaj, a i činjenica je da je s ukidanjem softverske podrške za iPhone 6 de facto skraćen vijek (sigurnog) korištenja uređaja.


Slična tužba protiv Applea već je podnijeta u Belgiji i Španjolskoj, a u narednim tjednima to će učiniti i portugalska asocijacija za zaštitu potrošača.