Pad potražnje

Samsung prijavio najmanji kvartalni profit još od 2014. godine

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iz Samsunga ističu da su u posljednjem kvartalu bili suočeni s manjom potražnjom za mobitelima, a to pripisuju globalnoj ekonomskoj krizi, inflaciji i povećanim troškovima života potrošača koji su se u takvoj situaciji odlučili štedjeti na elektroničkim uređajimaSamsung je danas objavio slabe poslovne rezultate u četvrtom kvartalu 2022. godine. Njihov profit prije oporezivanja u tom razdoblju iznosio je 3,37 milijardi dolara što je 69 posto manje negoli u isto razdoblju 2021. godine kad je profit prije oporezivanja iznosio 10,87 milijardi.


Kvartalna odstupanja se događaju, no zabrinjavajuća činjenica  za najvećeg svjetskog proizvođača televizora, pametnih telefona i memorijskih čipova, je da je ovo najmanji prijavljeni kvartalni profit korejske tvrtke još tamo od trećeg kvartala 2014. godine, ispod svih procjena tvrtki koje se bave prognozom poslovnih rezultata velikih tvrtki pout Samsunga.


Kao glavni razlog ovakvih loših rezultata navodi se slabljenje svjetske ekonomije koje je srušilo cijene memorijskih čipova, kao i smanjenje potražnje za elektroničkim uređajima. Iz Samsunga ističu da su u posljednjem kvartalu bili suočeni s manjom potražnjom za mobitelima, a to pripisuju globalnoj ekonomskoj krizi, inflaciji i povećanim troškovima života potrošača koji su se u takvoj situaciji odlučili štedjeti na elektroničkim uređajima.
Ako je ovo loša vijest za Samsung, onda je i općenito za industriju potrošačke elektronike, analitičari smatraju da bi slične kvartalne rezultate mogle ovih dana početi objavljivati i druge velike tehnološke tvrtke.


Osim velikog pada profita prije oporezivanja, Samsungovo preliminarno izvješće o zadnjem kvartalu 2022. sadrži i podatak o padu prometa tvrtke na 55 milijardi dolara, što je devet posto manje negoli u isto razdoblje prošle godine. Precizne podatke o poslovanju u četvrtom kvartalu 2022. Samsung će objaviti 31. siječnja.