Galaxy Quantum 2

Samsung predstavio “najsigurniji” mobitel s kvantnom kriptografijom i vrhunskim performansama uz pristupačnu cijenu

T.I.

Kvantna kriptografija smatra se izuzetno izazovnim za hakiranje bez fizičkog pristupa određenom uređaju. Iako se ova tehnologija čini manje važnom za prosječnog korisnika, pojam veće sigurnosti je uvijek magično privlačan kad su u pitanju osobni podaci i transakcijeTek što je Samsung prošli mjesec predstavio tri nova mobitela srednje klase (A 52, A 52 5G i A 72), tehnološki napredne uz povoljnu cijenu (A 52 350 eura, A 52 5G za 430 i A 72 za 450 eura), za osvajanje najšire moguće publike, danas je predstavio još jedan mobitel više klase po i dalje pristupačnoj cijeni.


Riječ je o uređaju pod nazivom Galaxy Quantum 2. Kako javlja The Verge, predstavili su ga  Samsung i južnokorejski operater SK Telecom. Ono što ga izdvaja iz ponude je činjenica da je to tek drugi Samsungov pametni telefon koji ima ugrađenu tehnologiju kvantne kriptografije za veću sigurnost.  Mobitel je nasljednik prošlogodišnjeg Galaxy A Quantuma.


Quantum 2 uključuje čip koji je razvila tvrtka ID Quantique, koja tvrdi da je to najmanji kvantni generator kvantnih slučajnih brojeva (QRNG) na površini od 2,5 mm. Prema SK Telecomu, QRNG čip “omogućava vlasnicima pametnih telefona da koriste usluge koje zahtijevaju sigurnost na jednoj višoj razini generirajući nepredvidive, neshematizirane slučajne brojeve.”
Kvantna kriptografija smatra se izuzetno izazovnim za hakiranje bez fizičkog pristupa određenom uređaju. Iako se ova tehnologija čini manje važnom za prosječnog korisnika, pojam veće sigurnosti je uvijek magično privlačan kad su u pitanju osobni podaci i transakcije. Teško da bilo koga osim usko zainteresiranih stručnjaka interesira kako QRNG čip radi, ali sve zanima da je zbog njega Galaxy Quantum 2 sigurniji od drugih mobitela.


Sam telefon ima relativno visoke specifikacije, približne onome što biste pronašli u telefonu vrhunske klase prije godinu ili dvije. Ima Qualcomm Snapdragon 855 Plus procesor, kameru od 64 megapiksela i 6,7-inčni OLED zaslon s visokom frekvencijom osvježavanja od 120 Hz. Recimo Galaxy S10+, top Samsungov model iz 2019. je, recimo, imao frekvenciju osvježavanja 60 Hz, nešto sporiji procesor i kameru od svega 12 megapixela. Povrh svega,  Quantum 2 ima 5G konektivnost, što S10+ nije imao.


Galaxy Quantum 2 će za početak biti ponuđen samo na domaćem južnokorejskom tržištu od 23. travnja. Prema podacima s GSM Arene, koštat će 700 tisuća korejskih wona što odgovara vrijednosti od oko 520 eura.