Kapsula Sojuz

SAD i Rusija zajednički na ISS usprkos ratu u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

Lansiranje je zakazano u 11.45 sati s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Središnjoj AzijiSvemirske velesile Rusija i SAD u srijedu šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu.


Kapsulom Sojuz će poletjeti kozmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin te astronaut NASA-e Frank Rubio.


Lansiranje je zakazano u 11.45 sati s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Središnjoj Aziji.
Let do ISS-a će trajati ti sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca.


Prije nekoliko tjedana je Rubio rekao da se radi o “jako važnoj misiji”, dodavši da je postao “dobar prijatelj”, s članovima ruske posade.


Suradnju NASA-e s ruskom svemirskom agencijom Roscosmos je nazvao “dobrom i snažnom”, bez obzira na napetosti između Moskve i Washingtona.


“Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva,, nešto što dijelimo i nastojimo zajednički postići iznimne stvari”, rekao je američki astronaut.


Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU-a osujećuju njezine aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje također imaju i vojnu primjenu


Moskva je nedavno objavila da će se, u svijetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovječne Međunarodne svemirske postaje. Točan datum nije obznanila, a neki analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti.